Lidé opouštějí Moravskoslezský kraj

Ostrava - Nedostatek práce a kvalita životního prostředí. Hlavní důvody stále masivnějšího odchodu lidí z Moravskoslezského kraje. Počet obyvatel se v něm za první čtvrtletí snížil nejvíce z celé České republiky. Druhý nejvýraznější odchod lidí zaznamenali v kraji Olomouckém.

Stěhování lidí za prací už poznali i pracovníci realitních kanceláří. Lidí, kteří opouštějí kraj a prodávají svou nemovitost, je více. „Lidé se často stěhují do Prahy nebo do Brna, důsledkem je prodej nemovitosti a následná koupě v místě kde se stěhují,“ potvrdila realitní makléřka Markéta Laubová. „Jsme na tom nejhůř ze všech krajů, jestliže ty úbytky v jiných krajích se projevují v řádech stovek tak u nás v řádu tisíců, v posledních letech to byly tři až čtyři tisíce lidí ročně,“ uvedl ředitel Českého statistického úřadu Ostrava Jaromír Kartous. Odchod lidí z kraje je velkým problémem. Varují před ním nejen sociologové, ale i ekonomové. „Odchází především lidé ve věku 24 až 34 let, zůstávají jenom senioři a potom ti sociálně slabí, kteří v této oblasti stále přetrvávají,“ upozorňuje dále sociolog Lubor Hruška-Tvrdý.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Ještě v roce 2009 byl Moravskoslezský kraj tím nejlidnatějším v rámci celé ČR – dnes už je na třetím místě. Přeskočil ho středočeský kraj a také Praha. Nejčastěji opouštějí lidé Karvinou, tu na druhém místě následuje Ostrava. Jedinými místy, kde s úbytkem obyvatel problémy nemají, jsou Frýdek-Místek a Opava. Druhá největší migrační vlna se dotkla Olomouckého kraje. I tady za ni může hlavně nedostatek pracovních příležitostí. Nejčastěji lidé opouštěli Jeseník a Šumperk.