Radnice v Příboře už nechce stavět lávku přes vloni otevřený obchvat

Příbor - Radnice v Příboře couvá ze svého slibu postavit lávku pro pěší a cyklisty přes vloni otevřený obchvat. Podle vedení města je tam mnohem menší provoz, než se původně čekalo. Chce proto vyjednat výjimku a dočasně vybudované místo k přecházení změnit na trvalý přechod pro chodce. Podle Ředitelství silnic a dálnic to ale možné nebude.

Nový obchvat Příboru je po měsíci oprav zvlněného úseku opět plně v provozu. Po půl roce se ale znovu objevil problém s chodci. Obchvat totiž odřízl několik domů z části Paseky. Lidé proti tomu protestovali. Dočasné místo k přecházení si vloni na podzim těsně před otevřením obchvatu vynutili místní obyvatelé. Původní projekt totiž s chodci vůbec nepočítal. Místo k přecházení, na kterém, na rozdíl od běžného přechodu, nemají chodci přednost před auty, slíbila radnice do dvou let nahradit lávkou na opačné straně křižovatky. Teď ale od toho ustupuje. „Když se to celé zřizovalo, mysleli jsme, že ta doprava, která jezdí po tom obchvatu, bude hustější,“ zdůvodňuje starosta Příboru Milan Strakoš. Přestože oficiální sčítání dopravy ještě neproběhlo, dopravní policie dává radním částečně za pravdu, že úsek problémem není.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Radní by chtěli ušetřit 12 milionů na stavbu lávky a dočasné místo k přecházení nahradit trvalým přechodem pro chodce. Ten by byl zabezpečen semafory. „Pokud to bude dobře označeno, jak je to na všech křižovatkách třeba uvnitř Ostravy a kdekoliv jinde, tak k těm střetům tam nedochází,“ říká starosta Milan Strakoš. Úsek se ale nachází na silnici první třídy mimo město. Podle Ředitelství silnic a dálnic, kterému komunikace patří, tam přechody být nemohou. „Místo pro přecházení si mimo jiné vynutilo dočasné snížení rychlosti na padesát kilometrů za hodinu, není žádoucí, aby taková omezení byla na nově vybudovaných obchvatech,“ vyjádřila se mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová. Radní Příboru chtějí vyjednat výjimku. Definitivní řešení musí najít do konce příštího roku. Tehdy totiž vyprší časově omezené povolení pro současné místo k přecházení.

Vydáno pod