Moravský Krumlov musí vyřešit nadlimitní obsah uranu ve vodě

Moravský Krumlov – Do čtyř let musí radnice v Moravském Krumlově vymyslet, jak se zbaví zvýšeného množství uranu v pitné vodě. Vyšší koncentraci této látky odhalili hygienici už před dvěma lety. Zároveň ale upozorňují, že voda není závadná a v řadě zemí Evropské unie by se do limitů vešla. V Česku je ale vyhláška přísnější. Zbytečně vyhozené peníze – zní od vedení města, které náklady kritizuje.

Podle českých norem nesmí množství uranu přesáhnout limit 15 mikrogramů na litr. Norma je přísnější než v okolních státech a podle obyvatel Moravského Krumlova ji není důvod nepít. „Tuhle vodu pijeme už třicet let a pít ji budeme dále. Žádný uran nám nijak neškodí,“ řekl Josef Havel z Moravského Krumlova.

Stejný názor má i vedení města. „Naše voda je bezpečná a chutná. V tomto směru mi to přijde, že je zase Česká republika papežštější než papež. Nás to jen ve finále stojí peníze, které bychom vydávat nemuseli,“ popsal starosta Tomáš Třetina (TOP 09) s tím, že částku by město umělo využít lépe.

Podle hygieniků to ale má svůj smysl. Dlouhodobé užívání vody se zvýšenou hodnotou uranu může být nebezpečné zejména pro citlivé děti a novorozence.

Město zvažuje tři možnosti, jak se vejít do přísných norem

Radnice má tři možnosti, jak se vody s nadlimitní hodnotou uranu z úpravny Moravský Krumlov – Slatiny zbavit. Tou první, zdánlivě nejjednodušší, je úpravnu ve Slatinách odstavit a používat vodu pouze z druhé úpravny ze Štítar. „Této variantě ale nejsme nakloněni, neradi bychom přišli o zdroj pitné vody,“ upřesnil Třetina. Navíc by se muselo zjistit, zda by bylo vody dostatek nejen pro Moravský Krumlov, ale také pro nedalekou obec Lesonice, která je na tomto zdroji zcela závislá.

Nejdražší variantou je mísení vody z obou úpraven vody tak, aby byla výsledná koncentrace uranu vyhovující. Poslední zvažovanou variantou potom je, že by se ve Slatinách změnila technologie už při úpravě vody tak, aby byl nadlimitní uran odstraněn.