AVÍZO: Na zámku v Mníšku tuto sobotu s čertem i Večerníčkem

V sobotu 16. 6. přivítá návštěvníky zámku v Mníšku pod Brdy čert. Bude provádět rodiny s dětmi po zámeckých komnatách. Prohlídky zvané Loutkové jsou určeny rodinám s dětmi předškolního a mladšího školního věku. Ve stejný den je pro děti také připraveno Putování za Večerníčkem - pohádková cesta. Startuje se ve 14.00 hodin ze zámecké zahrady a budeme putovat až k zámeckému rybníku.

Víte, že zámek Mníšek má spojistosti se silami pekelnými i když jeho stavitel se jmenoval Anděl? Že se čert podílel na výsledné podobě zámecké budovy? A že se nám sem teď nastěhoval?

Ze zámku v Mníšku pod Brdy - Pohádkové putování
Zdroj: ČT24/Jana Digrinová

V sobotu 16. 6. vás na zámku Mníšku přivítá čert. Bude provádět rodiny s dětmi po zámeckých komnatách. Přišel navštívit svého kamaráda z pekla – čertíka Brdíka, kterého vám také představí. A ukáže vám obydlí posledních zámeckých pánů, dam i jejich dětí. Jestlipak tušíte, že už měli auto, radia, masážní strojky, splachovací záchody, fény, domeček pro panenky na elektřinu nebo hru Dostihy a sázky?

V posledních hostinských pokojích zavítáte mezi velké pohádkové loutky. Jsou to bytosti ze zámku i podzámčí. Víly tančily na paloučku pod zámkem. Vodník se zabydlel v zámeckém rybníku. Princezna Růžička se tu seznámila se svým princem. Ježibaba létala na koštěti a kamarádila se s čertem. A čert Brdík? Ten nám ukradl zámeckou věž! Dnes je z něj ale hodný kamarád, na kterého malé děti volají Brdečku!

Tyto prohlídky, zvané Loutkové, jsou určeny rodinám s dětmi předškolního a mladšího školního věku. Probíhají v 10:30; 11:30; 12:30; 13:40; 14:30 a 15:30 hodin a je třeba si je rezervovat na tel. 318 590 261.

Navštivte také ještě výstavku o historii módy na panenkách Barbie. Ty jsou oblečené v dobových kostýmcích a představují módní trendy od Egypta až po 20. století. Potkáte královnu Kleopatru, Bílou paní, Marii Terezii, Ludvíka XIV., Boženu Němcovou, Sissi, paní sládkovou z filmu Postřižiny nebo dámu, která vyrazila na plovárnu v době před 130 lety, a dalších zhruba 70 panenek v překrásných oblečcích.

Ve stejný den je pro děti také připraveno Putování za Večerníčkem - pohádková cesta.

Startuje se ve 14.00 hodin ze zámecké zahrady a budeme putovat až k zámeckému rybníku. Umíte děti složit večerníkovskou čepici nebo uvařit dort? Na konci cesty vás čeká zábava v maskérně a kostymérně, jakou mají v opravdové televizi. Akci již tradičně připravuje občanské sdružení Oáza ve spolupráci s dalšími organizacemi z Mníšku pod Brdy.

Na zámku je již zahájen také prodej vstupenek na muzikál Noc na Karlštejně! Hraje se letos naposled, a to ve hvězdném obsazení! Uvidíte Vladimíra Čecha, Jana Rosáka, Petra Jančaříka nebo Lumíra Olšovského. Představení se koná 29. a 30. června a v rámci vstupného můžete volně navštívit soukromé komnaty posledních zámeckých majitelů.

Noc na Karlštejně
Zdroj: ČT24/Jana Digrinová

Marie Charvátová, Mníšek pod Brdy

Vydáno pod