Muzikanti a tanečníci se sjíždějí do Frýdku-Místku na folklorní festival

Frýdek-Místek – Do Frýdku-Místku se sjíždějí tanečníci a muzikanti z celého světa. Začíná tam Mezinárodní folklorní festival. Na sedmnáctý ročník přehlídky, která bude do 17. června, dorazí letos asi dvě stě umělců z Maďarska, Slovenska, Ruska, Indie, Egypta, Venezuely a dalších zemí. Více než tři sta účinkujících bude z domácích souborů, například z Chrudimi, Jablunkova, Kyjovánku z Kyjovic, Radhoště z Rožnova, Ostravice, Ostravičky a jiných.

Ve čtvrtek 14. června budou první koncerty pro školy ve Frýdku-Místku a ve Vratimově. Slavnostní zahájení festivalu, který pořádá město Frýdek-Místek, Dětský folklorní soubor Ostravička a Folklorní sdružení České republiky, začne na náměstí Svobody v Místku v pátek večer koncertem souboru Ostravička. Následovat budou umělci z Litvy, Slovenska a Ruska.

Koncerty a vystoupení budou i v některých školách, v kině Petra Bezruče, v Národním domě, na frýdeckém zámku, v Bašce, na Hukvaldech, ve Staré Vsi a na dalších místech. „Na náměstí v Místku se bude tančit a zpívat prakticky nonstop od pátku až do neděle,“ shrnula organizátorka festivalu Eva Geryková. Galakoncert organizátoři naplánovali na neděli do kina Petra Bezruče.

V případě deštivého počasí se všechna vystoupení plánovaná venku přesunou do kina Petra Bezruče.