Kdo dřív přijde, ten dřív mele, říkají zprostředkovatelé letních brigád

Ostrava - Pracovních příležitostí pro brigádníky je v Moravskoslezském kraji více než loni. Firmy nabízejí hlavně pomocné a úklidové práce. Šanci ale mají jen ti, kteří si nevybírají a jsou připraveni nastoupit ze dne na den. Zájemců jsou totiž tisíce, brigády shánějí nejen studenti, ale i nezaměstnaní a důchodci.

Zkouškové období i maturity jsou u konce a studenti se vrhli na shánění brigád, ale nejen oni. Práci hledají i matky na mateřské dovolené, důchodci a nezaměstnaní. „V registru máme 12 tisíc zájemců, většina z nich si nechává posílat nabídku na email, my spíš doporučujeme sms, z jednoho prostého důvodu, kdo dřív příjde, ten dřív mele,“ řekl jednatel Job-centra Ostrava Radovan Burkovič. Nabídka brigád v MS kraji ale není zrovna bohatá a zájemci musí počítat s tím, že jde o práci jen na pár dní. Brigádníky využívají v letních měsících hlavně obchody a potravinářské firmy. „Zaměstnávání brigádníků nám umožňuje flexibilitu u prací, u nichž není vyžadována vyšší kvalifikace,“ uvedl mluvčí pivovaru Ostravar Pavel Barvík. Výdělky se stejně jako loni pohybují většinou kolem 70 korun za hodinu.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Také zdejší velké průmyslové firmy berou brigádníky, ale jen z rodin zaměstnanců. „Chceme umožnit vydělat si nějakou korunu dětem zaměstnanců,“ potvrdil personální ředitel Vítkovice Group Martin Lehocký. Agentury doporučují využít každou příležitost, míst je málo a zájemců hodně, ale komu nevadí pomocné, dělnické nebo úklidové práce, má letos velkou šanci. „Máme lepší nabídku než minulý rok, zhruba o 20 procent v porovnání s květnem a červnem loňského roku a ty prázdniny by mohly být pro naše brigádníky úspěšnější,“ myslí si Radovan Burkovič. Agentury navíc letos radí – pracovní smlouvy uzavírat písemně, pokuta totiž nově hrozí nejen zaměstnavatelům, ale i zaměstnancům.