Balada pro banditu, v Ostravě podruhé podle Petera Gábora

Ostrava - Muzikál Balada pro banditu podle předlohy Ivana Olbrachta, který za komunistické totality napsal pod cizím jménem tehdy zakázaný dramatik Milan Uhde, se po téměř šestnácti letech vrací na jeviště Národního divadla moravskoslezského. Kultovní dílo, které po celém Česku proslavila filmová verze v hlavní roli s Miroslavem Donutilem a Ivou Bittovou, už podruhé v Ostravě režíruje Peter Gábor.

Režisér Peter Gábor je o patnáct let starší, zcela nové je herecké obsazení, výtvarné i hudební nastudování s živou kapelou přímo na jevišti.

„Hledal jsem a našel jsem v tom zase jiné řešení vztahů, jiné roviny. Je to úplně něco jiného než před 15 lety. A vyplývá to i z určitého mého lidského dozrání,“ říká režisér Peter Gábor. A dodává, že výhodou je genialita a nadčasovost Uhdeho textu.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Nikola Šuhaj není typický hrdina balady ani muzikálu. A místo happyendu tragicky zemře. Pro herce je to krásná i těžká role.

 „Když se do toho člověk ponoří, tak najde strašně moc poloh – od citlivého člověka přes anarchistu. Je to sobec absolutní, nebere zřetel na ostatní kolem sebe. Jenom si razí cestu. Ale přitom k tomu má určité motivace, který jsou pozitivní,“ říká představitel Nikoly Igor Orozovič. Pochvaluje si, jak výborně je propoejná činoherní složka s písničkami Miloše Štědroně. 

Bouřliváka Nikolu Šuhaje nezachrání ani milovaná Eržika, kterou v nejslavnější verzi hrála a zpívala Iva Bittová. „Role Eržiky je pro mne obrovská výzva. Jsem ráda, že jsem tu příležitost dostala. Je to role krásná. Doufám, že nezklamu,“ říká herečka Veroniak Lazorčáková.

Na nové představení se chystá také autor – Milan Uhde. Nepočítá, kolik verzí už viděl, ale stále ho zajímají. Balada pro banditu je pro něho velmi důležitá.

„Balada vznikala v době, kdy jsem byl zakázán a nezvládal jsem tu situaci. Propadal jsem desperátským představám, které hraničily se sny o individuálním teroru, popadnout bombu a hodit ji na gubernátora. To byly scestné představy, a já jsem si je ozřejmoval na příběhu Nikoly Šuhaje, který s touto logikou v životě strašně ztroskotal,“ říká Milan Uhde.

Premiéra Balady pro banditu bude v Divadle Jiřího Myrona 14. června. Předchozí inscenace se hrála pro velký zájem diváků tři sezóny.

Vydáno pod