Dílo významného malíře Obrovského představí nová výstava

Hodonín – Téměř celou rozsáhlou kolekci maleb, kreseb a plastik od významného umělce počátku dvacátého století Jakuba Obrovského mají možnost zhlédnout návštěvníci Galerie výtvarného umění v Hodoníně. U příležitosti sto třicátého výročí narození tohoto autora pracovníci galerie připravili rozsáhlou expozici. Stejně obsáhlou výstavu měli zájemci možnost navštívit před téměř třiceti lety.

„V takovém rozsahu byla kolekce vystavena naposledy v roce 1985,“ uvedl ředitel hodonínské galerie Josef Fantura. Dílo meziválečného autora nyní zabírá celkem tři sály galerie.

Jakub Obrovský většinu svých děl odkázal v závěti Sdružení výtvarných umělců moravských, jehož byl sám členem. Později sbírka přešla do správy hodonínské galerie. Ta se o dílo soudila s příbuznými Obrovského dlouhých patnáct let. Nakonec však spor vyhrála. Celkem má galerie ve sbírce asi osmdesát obrazů a šedesát plastik, jejichž autorem je Obrovský. „Je to v podstatě největší kolekce jedné instituce,“ zdůraznil Fantura. Vedení galerie se rozhodlo u příležitosti výstavy vydat také publikaci seznamující s veškerou tvorbou Obrovského, kterou má tato instituce ve správě.

NO COMMENT: Výstava Jakuba Obrovského (zdroj: ČT24)

Výstava je doplněna dokumentárními fotografiemi ze života malíře, jeho soukromou korespondencí či poštovními známkami, které navrhl. Během výstavy, která potrvá až do začátku září, bude také představena nová opera Voda a vzduch od mladého skladatele Tomáše Hanzlíka, jenž se inspiroval životem a dílem Obrovského.

Jakub Obrovský (1882–1949)

Umělec, který se před sto třiceti lety narodil v Brně-Bystrci, vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze. Zde se později stal profesorem. Jeho žáky byli například František Muzika či Jindřich Štyrský. Na stejné škole zastával také funkci rektora. Byl představitelem akademicko-symbolistního směru. Zaměřoval se především na dekorativní nástěnnou malbu a ženské figurální motivy. Byl to významný všestranný umělec počátku 20. století, který se kromě malby věnoval i literatuře či sochařství. Je autorem sochy památníku selských bouří v Chlumci nad Cidlinou či mozaiky v jídelně Obecního domu v Praze.

Zdroj: www.wikipedie.cz, abart-full.artarchiv.cz