Pět set let starou lípu ve Francově Lhotě ošetřili arboristé

Francova Lhota - Památný strom ve Francově Lhotě – takzvanou Kobzovu lípu – dnes opečovávali arboristé. Lípu starou téměř 500 let částečně ořezali. Dvacet procent koruny stromu bylo zredukováno, aby se snížilo těžiště. Odborníci si od zásahu slibují prodloužení životnosti dominanty obce. Strom se ještě ráno pyšnil výškou 26 metrů, nyní je zhruba o čtyři metry nižší. Strom se silným příběhem, historií spojenou s místem a schopností stmelit obyvatele z okolí je jedním z dvanácti finalistů soutěže Strom roku 2012.

Kobzova lípa získala své jméno podle jednoho z bývalých majitelů gruntu pod svahy Javorníků. Podle kroniky ji společně se třemi dalšími stromy nechal roku 1530 vysázet nový majitel vsi Tristan Franz z Háje. Důležitou roli podle pověsti sehrála při napadení vesnice turko-tatarským vojskem. Několik obyvatel se před nájezdníky skrylo právě do koruny košaté lípy, odkud se je pronásledovatelé pokoušeli vyhnat dokonce ohněm. Silná lípa ale odolala a obyvatele ochránila.

Tehdy jí bylo něco přes 100 let. Po pěti set letech však i nejmohutnější strom v Beskydech začíná slábnout. Na seznam chráněných památných stromů patří od roku 1972 – o rok později byla dutina v jeho kmeni napuštěna speciální lněnou fermeží. „Podle odborníků z Mendelovy univerzity v Brně má strom výrazně narušenou statiku a hrozí riziko pádu větví,“ uvedla starostka Francovy Lhoty Kateřina Trochtová (bez PP).

Arboristé se pustili do údržby Kobzovy lípy (zdroj: ČT24)

Zásah arboristů, kteří strom zajistili, byl proto nevyhnutelný. „Máme respekt k tomu stromu, protože on už tady byl generace před námi a přečká určitě i nějaké generace po nás,“ zhodnotil certifikovaný evropský arborista Luděk Látal.

I přesto se však Kobzova lípa v letošním roce probojovala mezi 12 finalistů v celorepublikové anketě Strom života. Hlasování, které dnes odstartovala pořádající Nadace partnerství, potrvá do poloviny října.

Vydáno pod