Čestmír Suška přivezl do Ostravy Rezavé květy

Ostrava - Outside/Inside je název velké výstavy uznávaného českého sochaře, jednoho ze zakladatelů umělecké skupiny Tvrdohlaví – Čestmíra Sušky. Vypovídá o vnitřním rozměru jeho soch a zároveň o faktu, že část expozice je pod střechou Galerie výtvarného umění v Ostravě a část venku na ulici.

Výstava prezentuje výběr ze Suškovy tvorby od poloviny devadesátých let po současnost. Zahrnuje bronzové a dřevěné plastiky inspirované přírodou, zvláště kuklami motýlů. A velký industriální cyklus Rezavé květy, kdy pracuje s vysloužilými ocelovými cisternami.

„Objevoval jsem různé nádoby a do nich jsem vyřezával všelijaké vzory, což mi šlo celkem svižně. Potom nastala druhá fáze, kdy jsem ty vyřezané kousky, které jsem skladoval v mnoha bednách vážících několik desítek tun, začal dávat dohromady a svařovat je,“ uvedl sochař Čestmír Suška, který se letos dožil šedesáti let.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Jedna z prvních prací z Rezavých květů se jmenuje Koule naruby a je součástí výstavy. Suška rozřezal ocelovou kouli na mnoho částí, které obrátil naruby a svařil je zpět do tvaru koule. Nejnovější z této sedum let trvající série je Hvězda naděje.

„Hvězda naděje vznikla z nádoby na kapalný plyn, ze které jsem vyřezal takovou strukturu, která vychází z tvaru hvězdy a na druhé straně se zase do té hvězdy uzavírá. Ty vyřezané kousky jsem ihned použil a vložil v obrácené pozici dovnitř. Takže vznikl dojem, že je to jakási hlubokomořská ryba,“ popisoval Suška.

Přímo na ulici galerie instalovala dvě suškovy plastiky z cyklu Rezavé květy. Jedna se jmenuje Ubrus, druhá Ocelot.

„Ubrus proto, že jsem použil vzorek z ubrusu. Je to pivní tank, který sloužil v pražském smíchovském pivovaru. V roce 2006 nádoby dosloužily. A v Modřanech na břehu Vltavy se pak válely hory cisteren, které zakuklení roboti rozřezávali na kusy autogenem a posílali je asi do Ostravy do sléváren,“ uvedl sochař.

Před slévarnou Suška řadu cisteren a jiných nádob zachránil. Se svým týmem jim v pražských Řeporyjích vdechuje nový život. Ostravská výstava potrvá do poloviny září. Další část jeho tvorby je nyní vystavená v pražském Doxu.

Vydáno pod