Lidé si začínají zvykat na autobusy Českých drah

Frýdek-Místek - Už šest týdnů vozí České dráhy cestující nejen vlaky ale i autobusy. Tuto novinku mohou lidé otestovat na trase mezi Frýdkem-Místkem a Hranicemi. Má jim usnadnit cestování v oblastech, které leží mimo hlavní železniční trať. Nové služby podle Českých drah dosud využilo několik tisíc lidí.

Frýdek-Místek, půl desáté. Na zastávku před budovu vlakového nádraží přijíždí autobus Českých drah. Nastupují dvě ženy. ČD bus se pak vydává na cestu do Hranic. Zastavuje ještě v Příboře a v Novém Jičíně. Při cestě z Frýdku-Místku např. do Olomouce nebo do Čech ušetří lidem autobus zajížďku do Ostravy. Jede kratší trasou a je proto o půl hodiny rychlejší a navíc až o 50 korun levnější než vlak. Autobusy jezdí přes den, pravidelně každé dvě hodiny. Pokud se opozdí, měl by na ně vlak počkat. Platí to i v opačném případě.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Autobusy používaly České dráhy k přepravě cestujících už za první republiky. Přestaly s tím až po druhé světové válce. Teď se k této službě po vzoru konkurenčního dopravce - RegioJetu vracejí. Kolik cestujících už autobusy přepravily, ale České dráhy prozradit nechtějí. Je to podle nich obchodní tajemství. „Každý týden přepravíme víc a víc cestujících. Za těch šest týdnů fungování linky jsme přepravili několik tisíc cestujících,“ prozradila alespoň mluvčí ČD Kateřina Šubová. Zájem cestujících o tuto zatím ojedinělou službu vyhodnotí ČD po půl roce, tedy na podzim. Pak rozhodnou, jestli ji zruší, nebo zavedou i jinde.