Janáčkova filharmonie je stále bez šéfa, rozhodne druhé kolo

Ostrava – Janáčkova filharmonie Ostrava stále nemá nového ředitele. Mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská oznámila, že z prvního kola výběrového řízení, které proběhlo minulý týden, nevzešel vítěz. Rozhodne tedy až druhé kolo, jehož datum již magistrát stanovil na 27. června. „Do druhého kola budou pozváni tři z původních osmi uchazečů o post ředitele souboru,“ sdělila Vojkovská.

Vojkovská dodala, že výběrovou komisi řídí primátor Petr Kajnar, dalšími členy jsou náměstkyně pro kulturu Simona Piperková, zastupitelka Radana Zapletalová, dočasný zástupce ředitele filharmonie Jan Hališka, ředitel Pražského Jara Roman Bělor, ředitel České filharmonie David Mareček a jako nezávislý odborník dirigent a skladatel Petr Kotík.

„Komise se ve středu a ve čtvrtek sešla s kandidáty, kteří se přihlásili. Všichni prezentovali svou koncepci dalšího uměleckého vývoje filharmonie, což byla jedna z podmínek výběrového řízení,“ doplnila Vojkovská.

Janáčkova filharmonie Ostrava přišla loni na podzim během několika týdnů o celé vedení. Tehdejší šéf souboru Peter Krajniak nejprve odvolal šéfdirigenta Theodora Kuchara a poté i svého náměstka Jaroslava Mertu. Rada města, na kterou se se stížnostmi obrátili odboráři filharmonie, reagovala odvoláním samotného Krajniaka a vedením pověřila Jana Hališku. Následný audit v této příspěvkové organizaci odhalil závažné nedostatky v hospodaření. Podezřením ze způsobení mnohamilionové škody se zabývá policie.