Na ME do Helsinek pojede 44 českých atletů

Vyškov - Bez největší medailové naděje Barbory Špotákové odjede česká výprava na mistrovství Evropy v atletice, které se koná od 27. června do 1. července v Helsinkách. Světová rekordmanka v hodu oštěpem dala přednost přípravě na olympijské hry v Londýně. V týmu je 44 atletů, 25 mužů a 19 žen. Nominaci ve Vyškově, dějišti víkendového mistrovství republiky, schválilo předsednictvo Českého atletického svazu.

Do Helsinek pojede druhá největší česká výprava v historii. O jednoho atleta početnější byl tým na mistrovství Evropy v roce 2006 v Göteborgu.

Přestože chybí Špotáková, bude mít český tým několik medailových nadějí. V běhu na 400 metrů by mohl pomýšlet na cenný kov jednadvacetiletý talent a český rekordman Pavel Maslák, na dvojnásobné trati bude chtít navázat na stříbrnou medaili z halového mistrovství světa Jakub Holuša. Velkou šanci bude mít oštěpař Vítězslav Veselý, který nyní vede světové tabulky.

Novou českou hvězdou a další medailovou nadějí je Denisa Rosolová, která ve Vyškově šokovala třetím časem roku na světě v závodu na 400 m překážek, v jehož finále v Helsinkách může mít Česká republika díky Zuzaně Hejnové dvojí zastoupení. Dobrou formu má letos také tyčkařka Jiřina Ptáčníková.

Na šampionát kvůli zdravotním potížím nepojede Jakub Vadlejch, kterého trápí Achillova šlacha. Na divokou kartu se místo něj do Helsinek podívá jiný oštěpař ze skupiny Jana Železného Petr Frydrych.

Nominace na ME:

Muži: Pavel Maslák, Daniel Němeček, Jan Tesař (všichni 400 a 4x400 m), Jakub Holuša (800 a 4x400 m), Jan Kubista (800 m), Josef Prorok (400 m př. a 4x400 m), Václav Barák, Michal Brož (oba 400 m př.), Jaroslav Bába (výška), Jan Kudlička (tyč), Štěpán Wagner, Roman Novotný (oba dálka), Antonín Žalský, Ladislav Prášil (oba koule), Lukáš Melich (kladivo), Vítězslav Veselý, Petr Frydrych (oštěp), Roman Šebrle, Adam Sebastian Helcelet (desetiboj), Jan Veleba, Rostislav Šulc, Václav Zich, Lukáš Šťastný, Petr Szetei (všichni 4x100 m), Vojtěch Šulc (4x100 a 4x400 m).

Ženy: Kateřina Čechová (100 m), Jitka Bartoničková (400 a 4x400 m), Lenka Masná (800 m), Tereza Čapková (1500 m), Lucie Škrobáková (100 m př.), Denisa Rosolová, Zuzana Hejnová, Zuzana Bergrová (všechny 400 m př. a 4x400 m), Jana Slaninová (4x400 m), Oldřiška Marešová (výška), Jiřina Ptáčníková, Romana Maláčová (obě tyč), Věra Cechlová, Jitka Kubelová, Eliška Staňková (všechny disk), Kateřina Šafránková, Tereza Králová (obě kladivo), Jarmila Klimešová (oštěp), Eliška Klučinová (sedmiboj).

Vydáno pod