Tématem ostravského Letního knížního veletrhu byly cesty

Ostrava - Ostrava zažila svůj druhý knižní veletrh v historii. Na ostravskou Černou louku se na dva dny sjelo téměř sto vystavovatelů, především nakladatelů prozaických knih všech možných žánrů. Návštěvníci se mohli setkat i s autory – například  s Michalem Ajvazem, Jiřím Stránským nebo Tomio Okamurou.

Motto letošního veletrhu zní: Knihy – cesty k zábavě i poučení. Skrývá se za ním výzva ke čtení, i k cestování jejich prostřednictvím. Takže návštěvníci najdou na stáncích mimo jiné knihy cestopisné, fantasy, science fiction nebo knihy pro děti.

Tématu knih jako cest jsou věnovány různé pořady, přednášky, prezentace. „Ve veletržním sále se například představí Michal Ajvaz – autor Knihy roku, která se jmenuje Lucemburská zahrada, a ta zavádí čtenáře do Paříže a do Jižní Ameriky. Ale i do báječných krajin na hranici snu a skutečnosti,“ uvedla ředitelka Letního knižního veletrhu v Ostravě Markéta Hejkalová.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Stánek má na veletrhu poprvé také Rada galerií České republiky, která představuje výběr z publikační činnosti sedmadvaceti galerií.

„Prezentujeme výběr publikací za poslední období, takže se můžeme setkat s autorskými monografiemi ale i s katalogy. Mnohé z nich návštěvník v běžném knihkupectví nenajde,“ řekl předseda Rady galerií České republiky a ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě Jiří Jůza.

Jednou z novinek letošního knižního veletrhu je účast České televize Ostrava.

„Prezentujeme se tady jak knížkami z edice České televize, tak také kulturními dokumenty. Pouštíme dokument o Janu Balbánovi, Otu Filipovi, Jaromíru Šavrdovi, tedy o lidech, kteří patří k tomuto regionu.  A hned při vstupu do pavilonu A máme výstavu z pohádky Tajemství staré bambitky,“ informovala mluvčí České televize Ostrava Jolanda Pilařová.

Z velkých nakladatelství se veletrhu už podruhé zúčastnil brněnský Host. „Je to naše povinnost podporovat takové akce. Snad se tento veletrh uchytí a bude pokračovat stejně dobře jako v Havlíčkově Brodě,“ Ivana Motrincová, zástupce brněnského nakladatelství Host.

Právě v Havlíčkově Brodě, kde velmi úspěšně funguje Podzimní knižní veletrh více než dvacet let, se organizátoři Ostravské výstavy, inspirovali.

Vydáno pod