Díky dobrovolníkům poletují u Ždánic desítky motýlů

Ždánice – V přírodě v blízkosti měst jsou motýli k vidění už jen stěží. Jejich počet totiž rapidně klesá. V České republice ale existují i místa, kde jich poletují desítky. Jedním z takových míst je Motýlí ráj v údolí Šraňky ve Ždánicích. Ačkoliv oficiálně byl tento ráj otevřen teprve před měsícem, počtem druhů denních motýlů se řadí mezi přední lokality v Česku i v Evropě.

„Každý druh motýla má jiné nároky a potřebuje jinou živnou kytku. Tato oblast je pestrá. Nachází se zde velká řada rostlin a díky tomu i spousta motýlů,“ vysvětlila neobvyklý počet motýlů v oblasti bioložka Zuzana Veverková.

Malí či velcí motýli hrající všemi barvami jsou zde k vidění doslova na každém kroku. V této lokalitě se totiž nachází okolo osmdesáti druhů, což je více než polovina všech druhů u nás.

Motýlí ráj se rozkládá mezi okrajem města Ždánice a Ždánickým lesem na bývalých obecních pastvinách, starých sadech a opuštěných terasách. Výjimečnou činí tuto oblast to, že se zde zachovaly bohaté květnaté louky. „Během padesátých let minulého století na řadě míst zanikala malá políčka. Vytvořily se velké plochy, na kterých se hospodařilo, což nepřálo loukám s rozmanitým počtem rostlin,“ uvedla Veverková. Podle ní ale nebyla tehdy krajina v údolí Šraňky pro zemědělce atraktivní, což ji zachránilo. Navíc má i příhodné klima.

O jiných lokalitách pro motýly hovoří bioložka Zuzana Veverková (zdroj: ČT24)

Jednou z podobných lokalit vhodných pro motýly je i Pálava. Také v této oblasti je teplé počasí a málo vody, což motýlům svědčí. „Navíc je Pálava desítky let chráněná, takže se tam vyskytuje větší množství motýlů. V počtu druhů se ale můžeme srovnávat,“ řekla Veverková. Nejvíce motýlů je u Ždánice k vidění právě nyní. Řada druhů zde ale bude poletovat až do září.

Projekt Motýlího ráje začal velkou náhodou. Oblastí projížděl jeden z předních odborníků na motýly docent Martin Konvička, který si všiml velkého počtu tohoto živočišného druhu v místě. Údolí následně prozkoumali odborníci, kteří došli k názoru, že místní louky a květiny jsou vhodné pro nalákání různých druhů motýlů. To bylo před čtyřmi lety.

Následující roky do míst pravidelně přijížděli dobrovolníci z Anglie, kteří vykáceli akáty, posekali některé z luk a celkově se zasloužili o nynější podobu krajiny. Od nich si převzalo správu nad oblastí sdružení Pro záchranu Motýlího ráje. „Vysadili jsme stromky starých ovocných odrůd, vybudovali jsme naučnou stezku a obnovili pastvu,“ uvedla Veverková. Právě naučná stezka byla otevřena v květnu spolu s rezervací pro motýly. „Vytvořili jsme dva velké okruhy, z nichž jeden prochází Motýlím rájem. Na tuto stezku se dá navázat z Lovčic a Haluzic,“ popsala starostka Ždánic Iva Stafová (nezávislá).