Centrum Cooltour v Ostravě bude scénou festivalu Tanec Praha

Ostrava – Multižánrové centrum Cooltour v Ostravě bude ve středu večer jednou ze scén Mezinárodního festivalu současného tance a pohybového divadla Tanec Praha. Ostravské publikum má příležitost vidět představení skupiny VerTeDance Transforma.

„Transoforma se zrodila ze spolupráce izraelské choreografky Mayi Lipsker, pěti tanečnic z VerTeDance a irského hudebníka Roye Carrolla,“ uvedla Eva Riedlová z taneční sekce Multižánrového centra Cooltour. Zdůraznila, že představení patří mezi špičkové produkce současné taneční scény.

Jak napovídá název, projekt zpracovává téma proměny a evoluce. „Stavíme na scénu moment, ve kterém dochází k totální transformaci existence. Snažíme se odhalit podstaty bytí, jejich tváře, které se mění jakoby lusknutím prstu. Postupným odkrýváním masek uvolňujeme silné emoce, které se doposud skrývaly hluboko v podvědomí,“ přiblížila představení choreografka Maya Lipsker.

Tančit, ale také hrát a zpívat budou zkušené tanečnice Tereza Ondrová, Lenka Bartůňková, Martina Lacová, Věra Ondrašíková a Tereza Hradílková.  Na pódiu se pomocí těchto vyjadřovacích prostředků promění v dítě, nevinnou ženu, muže, zvíře i neurčité monstrum.

„Transforma diváky dostává do pozice, kdy jen koukají s otevřenými ústy a občas se přistihnou, že jejich myšlenky jsou ponořeny hluboko do mysli tanečnic a nechávají se bezbranně unášet jejich motivací. Transforma odhalila nekončící schopnosti těchto pěti tanečnic a zařadila je mezi špičku dnešních interpretů,“ uvedla o představení například recenzentka Lucie Břinková.

Transforma začíná v centru Cooltour ve středu v osm hodin večer.

Vydáno pod