V Trnkovci vrcholí spor o budoucnost základní školy

Ostrava - V Trnkovci, části ostravské čtvrti Radvanice, vrcholí souboj o budoucnost základní školy, který probíhal celý školní rok. Části učitelů a rodičů žáků se nelíbí směřování nového vedení. Na podporu už zorganizovali petici, několik setkání, napsali stížnosti. Ani opakované kontroly školní inspekce pochybení nového vedení neprokázaly.

Čtvrtá třída je od září sloučená s pětkou a příští rok to bude stejně, navíc přibudou i sloučená druhá a třetí třída. Nová ředitelka k těmto krokům musela přistoupit kvůli ekonomické situaci školy, která je naplněná ani ne z poloviny. „Pokud bychom nechali školu v tom původním stavu, jak to kdysi vyhovovalo rodičům, tak by se stalo, že ta škola bude zavřená,“ tvrdí ředitelka školy Šárka Honová. Slučování tříd ale není to hlavní, co některým vadí. Ze školy odcházejí dlouholetí učitelé. Výpověď dostala i dlouholetá romská asistentka Judita Ferková. „Paní ředitelka má pravomoce a bojovat s ní, na to já už nemám sílu,“ řekla.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Nespokojení rodiče volají po normální škole a dobrých mezilidských vztazích, ředitelka přichází s novými vyučovacími metodami, spoluprací s univerzitou a neziskovkami. „Chci z normální školy udělat hodně dobrou školu,“ hlásá ředitelka Šárka Honová. Za zřizovatelem školy už putovala petice s podpisy 126 učitelů, rodičů a přátel školy i detailní stížnost. Obvod ale žádné konkrétní pochybení neshledal. Na jednom se obě strany shodnou: nejhorším výsledkem konfliktu by bylo zavření školy. S peticí a stížností zamíří nespokojení učitelé a rodiče některých žáků v pondělí za primátorem města Ostravy Petrem Kajnarem.