Jeseník bude mít nový aquapark - i za cenu úsporného režimu města

Jeseník - Jeseník pokračuje v přípravě nového aquaparku. Většina zastupitelů města na svém mimořádném jednání plán stavět vodní svět opět podpořila. Neodradily je ani aktuální propočty možné provozní ztráty. Na podobná centra doplácejí města téměř v celém Česku. Těch, která vydělávají, je jen hrstka.

500 návštěvníků za den – ztráta milion korun za rok – odhad expertního týmu je velmi optimistický. V horším případě zaplatí město propad mnohem vyšší. „Všechno je to závislé na té vstupní ceně, která bude, respektive na té ceně za hodinu a půl a zatím je to stanoveno na 70 korun,“ uvedl člen expertního týmu Bohumil Šťastný. Nový aquapark má nahradit současné venkovní koupaliště. Maximální náklady - 200 milionů korun.

80 milionů dotace, 25 milionů od sponzora, 50 milionů úvěr a zbytek peníze získané z prodeje bytů – taková je představa Jeseníku o financování záměru. Jenže město hospodaří druhým rokem v záporných číslech. I proto museli zastupitelé schválit úsporná opatření. „Bez vyrovnaného rozpočtu bychom stěží dosáhli na úvěr, který je součástí financování záměru. Byl bych patrně naivní, kdybych v dnešní době předpokládal v nějaké analýze, že zařízení tohoto typu může být dlouhodobě ziskové,“ říká místostarosta Jeseníku Libor Halas.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

Pro některé zastupitele jsou navrhované škrty nepřijatelné. Zejména kvůli zvýšení daně z nemovitosti. „O sto procent zvýšit daně z nemovitosti může být pro některé subjekty velmi ekonomicky zatěžující a samozřejmě i likvidační,“ myslí si zastupitel města Jeseník Pavel Perutka. Radnice teď musí šetřit. Snížit chce provozní i mzdové náklady, omezí i příspěvek pro Technické služby. Rozpočet společnosti bude asi o tři miliony korun chudší. „Dopad to bude mít určitě na množství práce, kterou provádíme na běžné údržbě města Jeseníku,“ upozornil ředitel Technických služeb města Jeseník Jan Prejda. Úspory se dotknou i obyvatel. Kromě daně z nemovitosti zaplatí víc i za likvidaci odpadu.