Ulicemi Olomouce zítra poběží tisíce vytrvalců

Olomouc - Už zítra do ulic Olomouce vyrazí na čtyři tisíce běžců. Na horním náměstí v podvečer odstartuje třetí ročník Mattoni půlmaratonu a jeho pořadatelé věří, že na třetí pokus se vítězi podaří zdolat trať v čase pod jednu hodinu.

Organizátoři ve snaze běh zrychlit mírně upravili jeho trasu. Hlavním aspirantem na rekordní čas bude Keňan Daniel Chebii, který před třemi týdny vyhrál půlmaraton v Českých Budějovicích skvělým časem 59:49. „Pokusím se běžet co nejrychleji. Jsme v České republice už několik týdnů, takže natrénováno mám. A pokud se nám s kolegy podaří držet rychlé tempo, pod jednu hodinu se dostat můžeme,“ věří Daniel Kipchumba Chebii.

Reportáž Miloše Korhoně (zdroj: ČT24)

Na startu budou celkem tři afričtí běžci s osobním rekordem pod magickou hranicí jedné hodiny, chybět nebude nejlepší český vytrvalec Jan Kreisinger, připravující se na olympijský maraton v Londýně, ani osmatřicetinásobná česká šampiónka, Olomoučanka Petra Kamínková. Vedle rekordního času by v letošním roce pořadatelé rádi získali bronzovou známku IAAF, která by běh zařadila mezi nejprestižnejší půlmaratony v Evropě. „Ta bronzová známka nebo jakákoliv vyšší ukazuje, že ten závod je připravený v maximální kvalitě pro běžce, a pro ty, kteří jezdí po Evropě, po světě, je to vodítko k tomu, že přijedou a zaběhnou si kvalitní závod,“ vysvětlil ředitel závodu Tomáš Mirovský. Půlhodinový sestřih z Mattoni půlmaratonu můžete sledovat v úterý na programu ČT 4.