Plánoval vraždu manželky, dostal za to 13 let vězení

Ostrava - 13 let vězení. Takový rozsudek vynesl Krajský soud v Ostravě nad šestatřicetiletým Janem Vajdou z Dolních Domaslavic. Loni na podzim chystal se svým komplicem vraždu své manželky. Plán mu nevyšel. Trest si odpyká ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Vražda na objednávku. Jan Vajda žil se svou ženou v domě v Dolních Domaslavicích. Manželku se chystal opustit, ale rozvod nechtěl. Skoro měsíc proto plánoval, jak se jí zbavit. „Motivací obžalovaného byla aktuální nespokojenost v manželství a zejména neochota nést materiální ztráty související s rozvodem,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Bőhmová. Nájemným vrahem měl být bezdomovec. A motivaci měl pořádnou: padesát tisíc, notebook, ubytování v hotelu. Vraždu ženy si nakonec vždy rozmyslel.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

„Došlo k podání trestního oznámení ze strany svědka, který to od samého počátku neměl v úmyslu provést a využíval jen materiálních výhod, které mu pan Vajda dával,“ prozradila státní zástupkyně Brigita Bilíková. Vajda se hájil tím, že šlo o jen žert. Verdikt soudu ale zněl jasně: za plánování vraždy 13 let ve věznici se zvýšenou ostrahou. „S rozsudkem soudu 1. stupně nesouhlasíme. Shledáváme tam procesní vady, nedostatky v dokazování,“ reagoval obhájce obžalovaného René Gemmel. Rozsudek zatím není pravomocný. Obžalovaný se proti němu na místě odvolal a státní zástupkyně si vzala lhůtu na rozmyšlenou.