Firmy a podnikatelé si stěžují na šikanu ze strany ministerstva práce

Ostrava - Kdo pracuje bez smlouvy, může mít velké problémy. Inspektoři práce se zaměřili na hledání nelegálních zaměstnanců. V Moravskoslezském a Olomouckém kraji provedli v posledních 3 měsících už 2000 kontrol. Firmy a podnikatelé si ale stěžují, že je úředníci šikanují, když požadují, aby lidi měli pracovní smlouvy u sebe. Ministerstvo kritiku odmítá.

Inspektoři mají napilno. Ministerstvo práce chce vymítit práci na černo. Na kontroly teď vyrážejí každý den. „Jsou to cílené kontroly stanovené celostátně a zaměřené tam, kde se nelegální práce může vyskytnout. Většina je však z podnětů občanů nebo firem,“ uvedla vedoucí inspektorka Václava Kociánová. Zaměstnanec by měl mít podle zákona pracovní smlouvu u sebe. Ministerstvo nařídilo, aby inspektoři vyhodnotili nepředložení dokladů přímo při kontrole jako nelegální práci. To se firmám nelíbí. „Ministerstvo, aby šikanovalo a buzerovalo daňového poplatníka a zaměstnavatele vůbec, tak přichází na pracoviště a požaduje na místě vidět to, co mají v elektronické podobě dávno k dispozici,“ rozčiluje se jednatel pracovní agentury Radovan Burkovič.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Většinu dokladů a detailních informací o zaměstnancích totiž eviduje správa sociálního zabezpečení. Ministerstvo si ale za svým nařízením stojí. Také podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků by inspektoři okamžité nepředložení dokladů neměli trestat. Pokuta totiž může být pro podnikatele likvidační. „My můžeme uložit sankci, která má minimální hranici 250 tisíc, ale můžeme ji uložit až do 10 milionů,“ upřesnila vedoucí kontrolního útvaru Ivana Hrtusová. Výsledky kontrol zatím potvrzují, že 90 procent kontrolovaných podnikatelů mělo doklady v pořádku. Ale i pracujících načerno není málo. „Bylo odhaleno u zhruba 180 podnikatelských subjektů celkem 350 nelegálních zaměstnanců,“ uvedla Ivana Hrtusová. Komu připadá výsledek kontroly nebo i její průběh nepřiměřený, může se odvolat nebo také soudit.