AVÍZO: Zámek Mníšek tento a příští víkend

Zámek Mníšek pod Brdy nabídne v sobotu 23. června prohlídky pro děti s upovídanou klíčnicí. Na dospělé čekají dva prohlídkové okruhy o bydlení drobné šlechty za první republiky. V sobotu 23. června večer se v Mníšku bude promítat dokumentárního filmu Krev v mobilech. Následující víkend 29. - 30. června se v Mníšku pod Brdy uskuteční představení muzikálu Noc na Karlštejně.

Upovídaná klíčnice vás provede po zámeckých komnatách v sobotu 23. června a dozvíte se od ní, jak se tady na zámku i v podzámčí žilo. Uvidíte tři věže a zjistíte, proč nemá zámek čtvrtou věž, a zjistíte kde ta čtvrtá věž dnes je. V první zámecké věži je kaplička Sv. Serváce s krásnými andílky a nádhernou štukovou výzdobou. Dál uvidíte jídelny, dámský salonek, šperkovnici, zvoneček s nožičkami v knihovně, pánský salon, kde pánové hráli karty nebo lovecké trofeje a brnění rytířů. Prohlídky začínají v 10.30 a končí v 15.30 hodin. Podívat se můžete na 70 panenek v historických kostýmech v zámecké galerii.

Zámek v Mníšku pod Brdy
Zdroj: ČT24/Jana Digrinová

23. června od 20.30 hodin vás také zveme na promítání dokumentárního filmu Krev v mobilech. Napadlo někdy někoho, že se v našich mobilech mohou skrývat vzácné minerály potřísněné krví obětí války v Demokratické republice Kongo? Ne, to není žert. Více již dánský režisér Frank P. Poulsen. Promítání probíhá v rámci festivalu Jeden svět - Promítej i ty! a připravilo jej občanské sdružení Oáza.  

Muzikál noc na Karlštějně

Noc na Karlštejně
Zdroj: ČT24/Jana Digrinová

Zámek Mníšek pod Brdy se stane na malou chvíli Karlštejnem. Vladimír Čech, Lumír Olšovský, Petr Jančařík a Jan Rosák si na nádvoří zámku zahrají Noc na Karlštejně. Na zámku už probíhá předprodej vstupenek na toto představení. Letos naposled, a to v pátek a sobotu 29. -30. června, uslyšíte známé písničky Karla Svobody a uvidíte notoricky známý příběh o zakázané lásce ve zdech Karlštejna a o intrikách krále cyperského a vévody bavorského. Tento nádherný duel, krále a vévody, sehrají Petr Jančařík a Jan Rosák.

Nezapomenutelný zážitek pro vás na nádvoří zámku chystá císař Karel IV., Vladimír Čech, kterého znovu přemůže láska. Pešek, jehož si zahraje Lumír Olšovský, kromě Aleny miluje dobré jídlo a jistě vám, návštěvníkům muzikálu, bude také nabízet něco ze svých laskomin, stejně jako vloni.

Hvězdné obsazení doplní řevničtí ochotníci, kteří v legraci a zábavném pojetí nezůstanou divákovi také nic dlužni. Představení stojí 190 Kč a v ceně je zahrnuta krátká prohlídka II. prohlídkového okruhu mníšeckého zámku před představením.

„Noc na Karlštejně byla vyprodána každý rok a lidé z ní odcházeli dobře naladěni, a to i když byla třeba trošku zima,“ vzpomíná Lenka Pružinská. No není divu, vždyť tady nám láska a dobrá vůle nakonec zvítězila.

Jana Digrinová, kastelánka