V Chorvatsku havaroval český autobus. Zemřelo 8 lidí

Záhřeb - Nejméně osm Čechů zemřelo při dopravní nehodě autobusu na dálnici A1 v Chorvatsku. Autobus, ve kterém bylo 51 lidí, narazil do sloupu, odmrštil se a následně se převrátil se na bok. Mezi oběťmi je podle chorvatských webů sedmileté dítě a podle české konzulky v Rijece i jeden ze dvou řidičů. Ministerstvo zahraničních věcí už smutnou zprávu sdělilo pozůstalým. Zraněných je více než 40, z toho tři těžce. Příčina nehody zatím není jasná, patrně za ní stojí chyba řidiče, možná mikrospánek. Nehoda vyvolala dlouhou a zhruba 11 hodin trvající zácpu na dálnici, kde uvízlo mnoho českých a slovenských turistů.

K nehodě došlo na 212. kilometru dálnice A1 krátce před čtvrtou hodinou ranní nedaleko tunelu Krpani. Autobus narazil do sloupu, od kterého se nárazem odrazil a převrátil na bok. Výsledek – osm mrtvých a 43 zraněných. Ti byli okamžitě převezeni do nemocnice ve městě Gospić. Tři nejvážněji zraněné vrtulník transportoval do záhřebské nemocnice.

Nejtěžší zranění utrpěly sestry-dvojčata. Jedna z nich má mnohočetná poranění a je údajně v kómatu. Druhá dívka utrpěla sice komplikovanou zlomeninu holeně, je ale při vědomí a komunikuje s okolím. Obě sestry by měly v červenci oslavit 14. narozeniny. Stabilizovaná je i třetí pacientka, o kterou se starají lékaři v záhřebské nemocnici Dubrava. Šedesátiletá žena má zlomená žebra, holeň a pánev. „S velkým zadostiučiněním musím říct, že přesun pacientů z nemocnice v Gospići byl velmi rychlý,“ poznamenal Željko Lacković, ředitel oddělení chirurgie nemocnice Dubrava v Záhřebu.

Nehoda autobusu v Chorvatsku - Události (zdroj: ČT24)

Panika, krev a strach, to je jediné, co si vybavuji, řekl jeden z cestujících

„Panika, krev a strach, to je jediné, co si vybavuji,“ řekl jeden z cestujících. Zraněným podle něho pomáhá v nemocnici v Gospići český policista Luboš Turek, který v minulosti čtyři roky sloužil jako asistent chorvatských policistů během turistické sezóny na Jadranu. „Do autobusu se dalo jen těžko dostat,“ prohlásil lékař záchranky Edo Emer, který na místě zasahoval. „Poprvé jsem zažil, že lidé v šoku nebrečeli. Dva nebo tři cestující nám pomáhali a zbylí netušili, co se děje a kde jsou,“ dodal Emer.

Nejhorší pro něj bylo vyprošťovat mrtvé dítě. „Lidé byli v takovém stavu, že se po něm nikdo ani nesháněl,“ dodal. Z trosek autobusu se údajně ještě několik hodin po nehodě údajně ozývalo zvonění mobilů, na které se cestujícím snažili dovolat jejich blízcí.

  • V Chorvatsku havaroval český autobus autor: Darko Bandić, zdroj: ČTK/AP
  • V Chorvatsku havaroval český autobus autor: Darko Bandić, zdroj: ČTK/AP

Zdeněk Schwarz, ředitel Záchranné služby Praha:

„Velký autobus je v dnešní době vysoký, vždycky se převrátí na bok a zranění vypadnou během karambolu z autobusu, který je posléze drtí. Vážná poranění jsou pak smrtelná. Problémem je, že v autobusech se nepoužívají bezpečnostní pásy. Pro záchranáře je potíž v tom, že vozidlo stojí na boku. V úzkém prostoru je problém s vyproštěním osob nebo i případnou resuscitací.“

Lidé cestovali s cestovní kanceláří CK Atlas Adria z Brna. Její pracovníci od rána vyřizují stovky telefonátů zoufalých příbuzných, kteří se snaží zjistit, zda byli jejich příbuzní v autobuse, a jaký je jejich zdravotní stav. Přes den jejich otázky museli odmítat s tím, že zatím žádné konkrétní informace od konzulů ani chorvatské policie nedostali. Informace o zdravotním stavu cestujících kvůli zachování lékařského tajemství cestovní kancelář ani nedostane, proto už nyní odkazuje příbuzné na ministerstvo zahraničí.

Na místo nehody a do nemocnic ještě dopoledne dorazili i zaměstnanci českého konzulátu v Chorvatsku. Právě díky nim má už v tuto chvíli ministerstvo aktuální informace o tom, kdo z cestujících utrpěl jaká zranění a na kterém oddělení nemocnice leží. „Celý tým ministerstva je teď v kontaktu s policejním prezidiem. Na základě jmen získaných od našich ambasád teď společně hledáme příbuzné. Policie je vyzve, ať se obrátí na ministerstvo, jež jim poskytne informace o zdravotním stavu jejich blízkých,“ uvedl Karel Šrol z ministerstva.

Krizové linky

Cestovní kancelář Adria Atlas: +420 739 092 299, info@atlas-adria.cz

Zastupitelský úřad v Záhřebu: 00 385 916 121 533

Policejní prezidium vytvořilo speciální linku pro příbuzné cestujících, kde poskytují psychologickou pomoc, nikoliv informace: 974 834 788

Po vizitě, která v nemocnici proběhla po 17. hodině, lékaři rozhodli, že ze čtyřicítky zraněných může odejít 25 lidí. „Podle našich informací nikdo nechce pokračovat v dovolené, všichni se chtějí vrátit domů,“ řekl český konzul ve Splitu Pavel Bednář.

Všechny pozůstalé obětí už ministerstvo vyrozumělo a pro rodiny účastníků havárie zřídilo speciální telefonní linku 224 181 111. Lidé, kteří budou propuštěni z nemocnice a jejichž rodinní příslušníci budou muset být nadále hospitalizovaní, budou mít v Chorvatsku zajištěno ubytování. Pro ty, kteří chtějí odjet domů, bude zajištěn odvoz do České republiky.

Za nehodu může nejspíše řidič. Za volantem možná usnul

Silničáři také uvedli, že na dálnici vůbec nebyly brzdné stopy, z čehož usuzují na řidičův mikrospánek. Řidič nehodu přežil. Podle pracovníků správy chorvatských dálnic nejspíš existuje i záznam nehody, protože autobus nejdříve narazil do sloupu, jenž nese videokameru sledující provoz.

Právě bezpečnost této chorvatské dálnice, která patří mezi nejmodernější v Evropě, nahrává podle vedoucího samostatného oddělení BESIP Romana Budského spíše tomu, že vinu na nehodě nese buď technická závada autobusu, nebo chyba řidiče. „Mikrospánek bývá nejčastější mezi 3. a 5. hodinou ráno, kdy na řidiče přichází únava po dlouhé jízdě. V této souvislosti je důležité vyzvat, aby řidiči skutečně dodržovali přestávky a byli před jízdou dostatečně odpočatí,“ řekl Budský. Vedle únavy by podle odborníků nehodu mohly způsobit i akutní zdravotní komplikace řidiče.

Došlo k porušení předepsané doby odpočinku?

Předseda Sdružení řidičů CZ Lukáš uvedl, že někteří dopravci řidiče nutí porušovat předepsané doby řízení a odpočinku. Ani digitální karty, které vše zaznamenávají, tomu prý zcela nezabrání. „Obchází se to tak, že řidič dá například magnet na převodovku, aby se údaje nezapsaly. Někteří zase jezdí na více karet,“ popsal některé praktiky. Předpokládá ale, že řidiči autobusu jsou kvůli zodpovědnosti za cestující opatrnější než řidiči kamionů.

Ani dodržení doby odpočinku ale nemusí znamenat, že je řidič odpočatý. „Stává se často, že řidič má odpočívat, ale doma třeba celý den seká trávu. Podle papírů je odpočinutý, ale ve skutečnosti je to naopak,“ uvedl Lukáš.

  • V Chorvatsku havaroval český autobus autor: Darko Bandić, zdroj: ČTK/AP
  • V Chorvatsku havaroval český autobus autor: Darko Bandić, zdroj: ČTK/AP

Řidiči byli zkušení, autobus bez závad, tvrdí dopravce

„Autobus, jenž cestující převážel, patřil najatému dopravci JH Bus z Jindřichova Hradce,“ potvrdil jednatel cestovní kanceláře Martin Vašulín. Štábu ČT se dnes podařilo spojit s dispečerem, který byl z celé události zjevně otřesený. Uvedl, že si nedokáže vysvětlit, jak se to mohlo stát. Autobus byl podle jeho slov ve výborném stavu a oba řidiči byli velmi zkušení. Oběma bylo přes padesát let a oba jezdili s autobusem pětadvacet a třicet let. Majitel JH Busu je v zahraničí, do Česka se podle dispečera má vracet v neděli večer.

Turistům se cesta k Jadranu protáhla

Trosky autobusu byly rozprostřeny po dlouhém úseku dálnice v obou směrech. Doprava na místě kolabovala, jelikož právě touto cestou putuje každý den velký počet turistů k Jadranu. Během odstraňování nehody bylo nutné zásobovat řidiče uvízlé v koloně. Kolona v silném předprázdninovém provozu dosáhla délky 18 kilometrů. Podle informací z Chorvatska vykoupil tamní regionální úřad balenou vodu v širokém okolí, aby měli dobrovolníci Červeného kříže co rozdávat posádkám aut.

Reakce politiků na tragédii

„Je to velká tragédie a já bych chtěl touto cestou projevit upřímnou soustrast rodinám obětí této mimořádné události,“ sdělil médiím premiér Petr Nečas. „České úřady, především v součinnosti Ministerstva zahraničních věcí a velvyslanectví v Záhřebu, neprodleně učiní maximum, aby našim občanům vyšly vstříc a poskytly jim veškerou náležitou pomoc,“ slíbil Nečas. Do Chorvatska již například odpoledne vyjel tým policejních psychologů, který pomůže lidem na místě. „Tříčlenný tým vyslalo Krajské ředitelství policie ČR Jihomoravského kraje,“ oznámila mluvčí Policejního prezidia Dagmar Bednarčíková.

S vyjádřením soustrasti se přidávají i další politici. „Zpráva o tragické nehodě v Chorvatsku mne hluboce zasáhla. Vyjadřuji v této těžké chvíli upřímnou soustrast všem pozůstalým. Raněným při nehodě přeji brzké uzdravení a návrat domů,“ konstatovala místopředsedkyně vlády ČR Karolína Peake. Ke kondolencím se přidala také samotná cestovní kancelář Atlas Adria. „Hluboce soucítíme s pozůstalými a věříme v brzké uzdravení zraněných,“ uvedl kolektiv kanceláře.

Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje:

„Dovolte mi, abych vyjádřil soustrast rodinám pozůstalým po obětech, které zahynuly při havárii autobusu brněnské cestovní kanceláře v Chorvatsku. Vím, že život člověka nejde ničím nahradit, žal jejich rodin nejde vyvážit žádnými slovy. Přesto přijměte tuto kondolenci jako vyjádření mé účasti nad nenahraditelnou ztrátou, která rodiny postihla.“