V Moravské Sahaře opět hořelo

Bzenec (Hodonínsko) - V přírodní oblasti Moravská Sahara u Bzence na Hodonínsku dnes shořela louka o rozloze asi tisíc metrů čtverečních. Nachází se u železniční trati. Příčina požáru zatím není známa, jak uvedl operační důstojník jihomoravských hasičů. Nelze vyloučit, že plameny v této vyprahlé lokalitě způsobila jiskra od projíždějícího vlaku.

Obdobné požáry jsou v Moravské Sahaře poměrně časté. Ten současný byl ohlášen v 15:00. Na místě zasahovali drážní hasiči, hasiči z Bzence, Veselí nad Moravou, Strážnice a Vracova. Za necelou hodinu se jim podařilo plameny zlikvidovat a půdu prolít vodou z cisteren tak, aby zabránili znovuvznícení. Po příčině požáru pátrá vyšetřovatel hasičského sboru.

Porost na Bzenecku zachvátil na přelomu května a června největší lesní požár, který se stal za uplynulých 15 let na území ČR. Hasiči s ním bojovali dva týdny, kdy zničil 165 hektarů lesa. Škoda se odhaduje na 27 milionů korun. V boji s plameny se tehdy vystřídalo 1500 hasičů. Příčina neštěstí není zatím známa.