Falešný šlechtic drží ve vazbě hladovku

Ostrava - Falešný šlechtic Karel Šimko z Frýdku - Místku začal ve vazbě držet hladovku. Dnes to oznámil ostravskému krajskému soudu. Šimko podle obžaloby od více než stovky lidí vylákal dohromady padesát milionů korun - sliboval mnohonásobné zvýhodnění vkladů. Řada lidí mu svěřila celoživotní úspory.

Lidem nasliboval, že peníze zúročí až dvě stě násobně. 49letý Karel Šimko z Frýdku-Místku tvrdil, že má modrou krev, zlatý poklad a diamanty. Ve vazbě je už devatenáct měsíců. Dnes, těsně před začátkem dalšího soudního přelíčení soudci oznámil, že začal držet hladovku. „Zdravotní stav obžalovaného pravidelně sleduje vězeňský lékař, i nadále mu budeme nabízet stravu, pokud se jeho zdraví zhorší, pojede do nemocnice,“ uvedla mluvčí Vazební věznice Ostrava Marie Bílková. Karel Šimko hladoví podle svých slov proto, že policisti špatně vyšetřují kauzu jeho bývalého obchodního partnera. Údajně mu ukradl třicet milionů korun, takže pak neměl z čeho vyplatit důvěřivé klienty.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Na seznamu podvedených je podle žalobce přes 110 lidí z celé České republiky. „Všechny ty peníze spotřeboval jednak na vlastní sebereprezentaci, což byla obrovská částka, potom na nesmyslné zahraniční cesty,“ řekl státní zástupce Michal Togner. Za padesátimilionový podvod hrozí Karlu Šimkovi až deset let vězení. Kdy padne rozsudek, zatím nechce soudce odhadovat. Falešného šlechtice totiž chtějí policisti obvinit za další podvody.

Vydáno pod