Havířov ocenil statečnou vychovatelku

Havířov - Pobytem v lázních a peněžitým darem ocenili zastupitelé Havířova vychovatelku školní družiny. V květnu na Základní škole v Havířově bránila sedmiletou školačku před útokem nemocné ženy. Ta vychovatelku pobodala a jednu školačku si vzala jako rukojmí.

Potlesk a ovace ve stoje. Na Havířovském zastupitelstvu dnes patřily Lence Slavíkové. Vychovatelce, která život sedmileté školačky bránila vlastním tělem. „Považuju za povinnost a páni zastupitelé také, abychom takto veřejně poděkovali jak paní vychovatelce, tak paní ředitelce za to, jak přistoupili v dané chvíli k řešení problému,“ vyjádřil se primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk. Zatímco v kulturním domě se slavilo, útočnice, která před měsícem vnikla do Havířovské školy, je stále v péči lékařů. Policie ji mezitím obvinila z vraždy ve stadiu pokusu a z braní rukojmí. „Policisté si v rámci vyšetřování tohoto případu mimo jiné vyžádali také znalecký posudek z oboru psychiatrie a psychologie,“ uvedla mluvčí PČR Ostrava Soňa Štětínská. Útočnici hrozí výjimečný trest. Kdy a jestli vůbec se do školy vrátí vychovatelka Slavíková, nikdo neví.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

„Je to dost špatný pocit, že dneska už člověk není bezpečný nikde, kde jinde, než ve škole, by měli rodiče vědět, že mají děti v bezpečí,“ řekla vychovatelka ZŠ Moravská Sylvie Zakuťanská. Stejně jako do školní jídelny, se mohla útočnice dostat také do školní družiny. Aby k tomu nedocházelo, chystá město speciální bezpečnostní opatření. Škola, kde k útoku došlo, už mezitím bezpečnost posílila. Každý, kdo vstoupí do její budovy, je zapsán a odveden přímo k člověku, za kterým přišel.