Bárta prý nemá problém s Kreuzigerem na OH spolupracovat

Praha - Včerejší mistrovství republiky rozhodlo, že v silničním závodě cyklistů bude na olympijských hrách reprezentovat Českou republiku podle očekávání Roman Kreuziger a s ním také Jan Bárta. Jeho nominace vyvolala bouřlivé reakce, především Kreuziger se hlasitě ohrazoval proti Bártově nominaci. Ten kritiku odmítá.

„Snad bylo během závodu vidět, kdo s kým je schopen si pomoci a kdo ne. Doufám, že je silniční komise rozumná a vyšle mě a 'Štybyho'. Nejradši bych jel do Londýna s ním. I když je na silnici krátce, má v balíku veliký přehled a určitě bychom si pomohli. S Bártou je pomoc nemožná,“ prohlásil Kreuziger, který je českou jedničkou na silnici v posledních letech. Bárta se letos blýskl druhým místem v horské etapě Gira.

Ten ale tvrdí, že s Kreuzigerem nemá problém spolupracovat. „Jsem ochotný s ním spolupracovat. Nemám s tím problém,“ prohlásil  Bárta.

O Bártovi se nelichotivě vyjádřil i bývalý cyklokrosový šampion Zdeněk Štybar, kterého si přál Kreuziger na olympiádu jako svého parťáka. „Myslím, že jsme s Raboněm, Kreuzigrem a bratry Velitsovými udělali skvělý závod. Ale mrzí mě, že v něm byli i takoví 'borci', kteří se mi smáli do tváře a nespolupracovali s námi. Mluvím o panu Bártovi, který nakonec jede na olympiádu,“ uvedl Štybar, který se do olympijského minitýmu nevešel.

„Samozřejmě o všech těch věcech vím. Myslím ale, že to do sportu nepatří, tak bych to nerad rozebíral a nějak více komentoval,“ uvedl Bárta. Na olympijský start se sedmadvacetiletý jezdec německé stáje NetApp už teď moc těší. „Olympiáda je snem každého sportovce a pro mě byla olympijská nominace vynikající zprávou, za kterou jsem hrozně rád. Je to něco extra, když člověk může hájit české barvy,“ řekl Bárta.

Na olympiádu jedou Kreuziger s Bártou (zdroj: ČT24)

Jaká bude jeho případná Kreuzigerova spolupráce s Bártou, zůstává otázkou. „Respektuji rozhodnutí svazu, i když nic nemění na tom, že bych raději jel se Zdeňkem (Štybarem). Jsme však dospělí,“ řekl Kreuziger. Očekává, že svoji roli sehraje i trenér René Andrle. „Bude i jeho úkolem, abychom k sobě případně našli cestu,“ dodal Kreuziger, jenž ještě před zveřejněním nominace prohlásil, že spolupráce s Bártou je nemožná. 

Osobní cíl konkretizovat nechtěl. „Má to svůj čas. Chci především odjet co nejlepší závod a podat co nejkvalitnější výkon, abych mohl odjíždět s čistým svědomím,“ řekl Kreuziger. Kromě Cavendishe očekává útok na medaile především od Belgičana Philippa Gilberta a Slováka Petera Sagana. „Má skvělou sezonu, ale také náročnou a otázkou je, zda stihne nabrat síly,“ přemítal Kreuziger.

Na olympiádu by měl závodník stáje Astana, kde mu po sezoně končí smlouva, jet už s klidem ohledně své budoucnosti. „Mám určité náznaky, že Astana o mě i nadále stojí, ale vše řeší můj manažer. Před olympiádou bych měl mít jasno, ale to jsem původně měl mít už při Giru. Uvidíme. Stejně o tom podle smlouvy nemohu mluvit před 1. srpnem,“ uvedl.