Holešov hostil bitvu o mistrovský titul v českém lakrosu

Holešov – Atmosféru původně indiánského sportu s ryze českými inovacemi zakusili diváci na holešovském stadionu na Střelnici, kde se konalo Mistrovství České republiky v českém lakrosu. V mužské kategorii obhájili titul hráči pražského klubu Gusano Rojo, kteří ve finále porazili o jediný gól své rivaly – klub Tal. Ženské mistrovství ovládly zástupkyně týmu Paka Praha.

Vytrvalost, rychlost, síla, tvrdost a schopnost kombinovat – takovými dovednostmi disponují hráči kontaktního sportu s pravidly podobnými hokeji. Na moravské půdě diváci viděli ty nejlepší. Lakrosový svátek si nenechalo ujít jedenáct nejlepších českých týmů. „Na mistrovství postupují vždy čtyři nejlepší dívčí týmy a osm mužských klubů, pražští Sabres se ale na poslední chvíli omluvili. Nakonec tedy nastoupilo pět týmů z hlavního města a představili se i dva moravští zástupci,“ vysvětlil vedoucí pražských lig Štěpán Veselý.

V bojích o republikové medaile předváděly týmy skvělé výkony, nechyběla tvrdá hra tělem, ani několik desítek gólů. Proti pražským vítězkám letošního ligového ročníku Tyšunkám se postavil v pořadí soutěže třetí tým Paka. Ten chtěl za poslední nevydařené zápasy předvést na šampionátu dokonalou odvetu a místo ligového bronzu tentokrát získat republikový titul mistryň.

Rozhovor s Janou Bedaňovou (zdroj: ČT24)

Vstup do zápasu ale vyšel lépe Tyšunkám, které se díky rychlým gólům dostaly do vedení 4:1. Hráčky Paka se ale včas probudily, tříbrankové manko smazaly a po prvním poločase odcházely dokonce s jednobrankovým náskokem. „Začátek se nám sice nepodařil, ale pak výborně začala fungovat stažená obrana, kdy se protihráčky vůbec nedokázaly dostat do zóny a vystřelit. Dalším faktorem, který rozhodl, byl fenomenální výkon naší brankářky,“ okomentovala hlavní příčiny zvratu jedna z klíčových hráček týmu Paka Jana Bedaňová. V druhém poločase mohli diváci sledovat opět vyrovnanou hru, v jejímž průběhu ale reprezentantky Paka gólově odskočily. Díky finálovému vítězství 14:11 získaly mistrovský titul. „Když jsme prohrály ligu, tak jsme byly dost rozladěné. Přišlo nám totiž, že na první místo máme, i když víme, že soutěž je dost vyrovnaná a rozhodují opravdu malé chyby. Takže vyhrát mistrovství je pro nás takové zadostiučinění,“ popsala po zápase Bedaňová. Tyšunky tak mohlo těšit alespoň to, že si oproti loňskému mistrovství o dvě místa polepšily.

Český lakros

Kolektivní hra, která pochází od severoamerických indiánů, prošla v České republice určitou inovací, a tak vznikl speciální typ – český lakros. Tento netradiční sport provozují na ligové úrovni především členové skautských, turistických a woodcrafterských oddílů od šedesátých let 20. století. V České republice působí celkem šest lakrosových soutěží, které zastřešuje organizace SK SALH Praha (Sdružení amatérských lakrosových hráčů). Hraje se v týmu po pěti hráčích v poli s jedním brankářem, a to na dvě poloviny po pětadvaceti minutách. Branky jsou od sebe vzdáleny padesát metrů a mají rozměr 183 x 183 centimetrů. Uprostřed hrací plochy je středová čára dlouhá třicet metrů opatřená praporky, mezi kterými se vždy musí probíhat. Hřiště nemá autové čáry. Od ostatních druhů lakrosů se liší tím, že lakrosová hůl se drží jen v jedné ruce a je kratší.

V mužských skupinách se příliš nedařilo moravským týmům, hráči Gorby Olomouc si připsali sedmé místo a domácí Iktočante Holešov skončili v celkovém pořadí jen o dvě místa lépe.

Do finálové bitvy tak nastoupili několikanásobní mistři republiky a obhájci titulu Gusano Rojo, jejichž vítěznou sérii chtěli tentokrát utnout reprezentanti klubu Tal Praha. Suverénní vítěze ligy Gusano Rojo Tal překvapil, když dokázal vždy gólově odpovědět a dostal se dokonce do dvoubrankového vedení. To však neudržel a zkušenější hráči z týmu Gusano Rojo v závěru vstřelili vítěznou branku, upravili skóre na 13:12, a tak obhájili titul. „Průběh utkání byl tentokrát dost vyrovnaný. Vedení se přelévalo o jediný gól jako na houpačce. Pravdou ale je, že se jedná o zkušenější tým. Dokázali udržet těsný náskok až do konce,“ přiblížil průběh finále brankář týmu Tal Jan Tůma. 

Celkové pořadí

Muži:

1. Gusano Rojo Praha

2. Tal Praha

3. Fabiáni Strašice

4. Lily Benešov

5. Iktočante Holešov

6. Kivi Benešov

7. Gorby Olomouc

8. Sabres Praha

Ženy:  

1. Paka Praha

2. Tyšunky Praha

3. Trilobit Beta Praha

4. Cinzano lacrosse