Raná u Loun přivítala stovky příznivců letectví

Krásné počasí, mnoho přátel a skvělá atmosféra, to byla velká sláva na letišti Raná u Loun. V sobotu 23. června se zde totiž oslavovalo, a to již 80. výročí od založení Aeroklubu Raná. Ten má dnes něco přes padesát členů a na třicet různých strojů. Od časného rána se sem sjížděli nejen amatérští či profesionální piloti, ale i ostatní příznivci plachtění, letadel, rogal a všeho co patří k létání.

Oficiální ukázky letectví byly naplánovány sice až na 13. hodinu, ale již dopoledne obdivovali návštěvníci oslav ve vzduch jak větroně, tak i motorová (vrtulová) letadla a nechyběly ani ukázky letecké akrobacie. A snad největší aplaus mělo legendární letadlo Let L-200 Morava. To bylo obdivováno ve vzduchu i na ploše letiště. 

Z oslav na letišti Raná u Loun
Zdroj: ČT24/Ladislav Bába
Z oslav na letišti Raná u Loun
Zdroj: ČT24/Ladislav Bába

Letiště Raná má bohatou historii, hlavně v oblasti plachtění, to ostatně zaznělo i při slavnostním zahájení. Historický hangár tu při prezentaci návštěvníků zažíval nejedno dojemné setkání, vzpomínalo se jak na kamarády, tak i na různé historky z dob začátků letiště. A začátky připomnělo i mnoho vystavených fotografií.

Raná u Loun patří k historickém místu českého a československého plachtění. V roce 1932 se zde začala psát slavná historie našeho plachtění. Za tuto slavnou průkopnickou minulost nazvali plachtaři Ranou u Loun kolébkou českého, československého plachtění.

Ladislav Bába, Louny