Ostrava si připomene oběti komunismu besedou s Františekem Stárkem

Ostrava – V Den památky obětí komunistického režimu pořádají ostravský Antikvariát a klub Fiducia a Amnesty International besedu s Františkem Stárkem, v undergroundu známým jako Čuňas. Stárek je český publicista a bývalý disident, který byl za vydávání samizdatové literatury a organizovaní  hudebních produkcí či přednášek třikrát odsouzen do vězení.

Poprvé strávil půl roku ve vazbě ve věznici v Plzni-Bory za to, že zorganizoval přednášku Ivana Martina Jirouse a koncert Svatopluka Karáska a Karla Soukupa. Nakonec soud změnil nepodmíněný trest na podmíněný.

V roce 1977 podepsal Chartu77 a začal vydávat samizdatový časopis Vokno, za což byl odsouzen na dva a půl roku vězení a dva roky ochranného dohledu. Naposledy skončil ve vězení v roce 1989, ale po Sametové revoluci byl propuštěn na amnestii prezidenta Václava Havla. Ihned se začal podílet na ustavování Občanského fóra. Poté pracoval v Bezpečnostní informační službě a poslední čtyři roky je v Ústavu pro studium totalitních režimů, kde se věnuje mapování undergroundu.

Setkání se Stárkem, který se letos dožije šedesáti let, začne ve Fiducii ve středu v 19 hodin.