Imobilní lidé na Novojičinsku mají k dispozici dopravu s osobní asistencí

Nový Jičín - Specializovanou službu seniorům i handicapovaným spustilo Centrum pro zdravotně postižené na Novojičínsku. Imobilním lidem nabízí dopravu s osobní asistencí například k lékaři nebo na nákupy. Službu zatím využívá 10 klientů, peníze na provoz stačí do konce letošního roku.

Jiřina Günterová z Mořkova jezdí několikrát týdně na vyšetření na interní oddělení novojičínské nemocnice. Kvůli nemoci se ale sama dopravovat nemůže. Využívá proto možnost objednat si odvoz pomocí speciálního automobilu. „Člověk si bez problémů zavolá, dojede si, kam potřebuje,“ pochvaluje si. Služba není určena pouze seniorům nebo osobám se zdravotním postižením, ale také těm, kteří utrpěli například úraz. „Máme ještě další auto, které je uzpůsobeno pro vozíček. Máme tam rampu, takže se může klidně najet s tím vozíčkem,“ uvedla koordinátorka osobní asistence Dana Janáková. Všichni řidiči jsou zároveň vyškolení jako osobní asistenti. Klientovi pomůžou jak s nastupováním a vystupováním, tak i při zařizování záležitostí například na úřadech nebo nákupech. Většina ze zhruba dvou až tří jízd za týden ale směřuje k lékařům.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Předem se dělá sociální šetření, které realizuje sociální pracovník, zjišťuje se v podstatě druh zdravotního postižení, identifikují se nějaká možná rizika, která v rámci té individuální dopravy mohou nastat,“ popisuje vedoucí detašovaného pracoviště Nový Jičín Richard Pešat. Centrum pro zdravotně postižené eviduje prvních 10 klientů na Novojičínsku. Služba je placená, cenu za kilometr jízdy pro občany Nového Jičína zčásti dotuje město. Větší část provozu letos pokrývá stotisícový grant kraje. „V období příštích let se budeme snažit najít finanční prostředky tak, abychom zajistili tuto službu minimálně ve stávajícím rozsahu,“ slíbil Richard Pešat. V letošním roce věnoval kraj na granty na automobilovou dopravu imobilních osob přes 550 tisíc korun. Kolik to bude v roce následujícím, zatím jasné není, granty ještě vypsané nejsou.

Vydáno pod