Křeček: Takové zacházení si Pospíšil nezaslouží

Praha – Ačkoliv se s teď již bývalým ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem v mnohých otázkách neshodl, považuje místopředseda ústavně–právního výboru sněmovny Stanislav Křeček (ČSSD) způsob jeho odvolání za nedůstojný člena české vlády. V pořadu Hyde Park ČT24 zároveň dodal, že odůvodnění, které ke svému včerejšímu činu uvedl premiér Petr Nečas, mu připadá v mnohém urážlivé. Z toho vyvozuje, že podané vysvětlení není reálným důvodem k odvolání.

I pro Stanislava Křečka bylo odvolání ministra spravedlnosti překvapující rozhodnutí. „Je to slušný člověk. I kdyby se dopustil jakýchkoliv rozhodnutí, tak si rozhodně nezasloužil takovéto zacházení,“ zdůraznil. Podobným způsobem se podle něj jedná s ministry, kteří se provinili. „Je to ministr české vlády a musíte s ním jednat určitým způsobem. To odůvodnění je urážlivé,“ míní Křeček. „Jeho nástupce nám podá odpověď, proč se tak stalo,“ doplnil.

Sám bývalého ministra chválí především za odpovědnost a odkrývání některých kauz. K jeho odvolání nevidí žádný důvod. „Připravil například nový občanský zákoník. Ty věci se hýbaly. Pokud to má být takto násilně přerušeno, tak to svědčí o tom, že měl být přerušen i tento kladný vývoj,“ dodal. Podle něj patrně premiér Nečas získal pocit, že některé dění ve státě a justici nemá plně pod kontrolou.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)
Zdroj: ČT24

Důvod k odvolání je mnohem hlubší, míní

Je podle něj očividné, že podané vysvětlení premiéra Nečase není reálným důvodem k odvolání. „Ten důvod je mnohem hlubší a temnější, než by se zdály rozpočtové problémy (…) V ODS jsou síly, které si nepřejí tento vývoj a volání po obecné odpovědnosti institucí,“ podotkl. Pozoruhodné mu zejména připadá, že v jiných případech prezident takové rozhodnutí promýšlí pečlivě dlouhou dobu.

V reakci na odvolání Pospíšila by sociální demokracie mohla znovu vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. „Toto je skutečně vhodná příležitost, abychom dali i těm vládním poslancům možnost, aby řekli, jestli v tomhle chtějí dál pokračovat,“ míní. Podobné kroky totiž podle něj podvrací důvěru vlády.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)