Ve vile Tugendhat se ozvalo „Zavřete oči, odcházím“

Brno - Idylu první republiky se pokusili navodit organizátoři promítání kultovního filmu Kristián ve vile Tugendhat. Třicet diváků mělo možnost zhlédnout promítání filmu přímo ve vile. První projekce filmu byla jen na zkoušku, aby se zjistily zájem a odezva diváků. Většina z nich přijala promítání filmu s nadšením.

„Chtěl bych, aby se filmy alespoň částečně držely doby, kdy vila Tugendhat prožívala největší rozkvět. To byla tedy 30.– 40. léta minulého století,“ prozradil plány organizátor projekce Jaroslav Zelina.

Promítání prvorepublikových filmů ale není jedinou atraktivní nabídkou, které se mohou návštěvníci vily Tugendhat dočkat. „Už při otvírání vily jsme slíbili, že dům bude kromě klasických prohlídek nabízet i další návštěvnické aktivity. Podařilo se nám uspořádat velmi úspěšný Dětský den a minulý týden proběhlo první hudební soaré,“ uvedla ředitelka vily Tugendhat Iveta Černá.

Rozhovor s ředitelkou vily Tugendhat Ivetou Černou (zdroj: ČT24)

Kristián

Na jaře 1939 byl natočen jeden z lepších filmů československé kinematografie – „Kristián“ (1939). Tato společenská komedie v režii Martina Friče vznikla podle francouzské divadelní hry „Kristian“. Hlavním hrdinou je úředník cestovní kanceláře Alois Novák (Oldřich Nový), který se jednou za měsíc vydává do „velkého světa“, baru Orient. Zde se také seznámí s mladou a bohatou Zuzanou Rendlovou (Adina Mandlová). Ta prohlédne jeho dvojí život a vrátí jej do reality po boku věrné manželky Mařenky (Nataša Gollová). Zuzanina snoubence Freda hrál v tomto filmu Raoul Schránil – stejně jako v několika dřívějších filmech.

Přestože námět filmu nebyl nijak objevný, vkusná realizace a oduševnělé výkony obou hlavních představitelů učinily z „Kristiána“ evergreen českého filmu. „Kristián“ byl uveden na mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách a Adina Mandlová s Martinem Fričem dostali za svou práci cenu ministra průmyslu a obchodu. V Kristiánovi se Adina Mandlová poprvé sešla s vycházející hvězdou Natašou Gollovou, která pak v letech 1939–1943 hrála hlavní role v šestnácti filmech, v šesti z nich účinkovala spolu s Mandlovou.

zdroj: ČSFD