Lékaři vědí, jak nahradit lidem navždy ztracený hlas

Cambridge – Lékaři na Harvardově univerzitě našli cestu, jak lidem vrátit hlas, který se zdál ztracený navždy. Poškozené hlasivky chtějí nahradit novými, jež budou vyrobeny z biomateriálů. Lékaře však nyní čeká zásadní krok - klinické testování na lidských pacientech. Výzkum podporují i hvězdy showbyznysu jako například někdejší zpěvák legendární kapely The Who - Roger Daltrey, který sám kdysi operaci hlasivek podstoupil, ale po ní už zpívat nemůže.

U operace hlasivek legendárního zpěváka Daltreyho stál profesor Zeitelse. Americký chirurg už měl v péči tisíce podobných případů, mnohé z nich beznadějné. Většinou šlo o následky rakoviny hrtanu. Pacienty spojoval strach, že se už nedomluví s okolním světem. Zásah na hlasivkách Rogera Daltreyho se zdařil, a tak lékaři zpěváka požádali o podporu výzkumného projektu. Před pár lety totiž profesora Zeitelse napadlo, že by hlasivky bylo možné vyrobit, pokud se najde vhodný materiál.

Steven Zeitels, chirurg, Lékařská fakulta, Harvardova univerzita

„Výkonnost lidského hlasu, jeho výška a barva závisejí na tom, jak pružné a měkké jsou hlasivky. Začali jsme tedy přemýšlet nad tím, jak poničenému orgánu vrátit právě klíčovou vlastnost, pružnost. A to nás přivedlo k biomateriálům.“

Tým z Harvardu se obrátil na neméně slavné kolegy ze sousedství - z Massachusettského technologického institutu. Ve spolupráci s tamním profesorem Robertem Langerem, hlavní kapacitou v oboru bioinženýrství, vznikl gel na bázi polymerů. Ten dokáže vyvážit měkkost a pružnost a především vibrovat jako skutečné hlasivky.

Robert Langer, bioinženýr, Massachusettský technologický institut

„Jsme s výsledkem velmi spokojeni. Provedli jsme už mnoho testů na zvířatech a dopadly výborně. Gel jsme injekcí vstřikovali do záhybů hlasivek. Je bezpečný a zdá se, že metoda bude fungovat. Ale stojí před námi velká výzva: Klinické testování na lidských pacientech. Dokud náš gel nevyzkoušíme na člověku, nedozvíme se, co je třeba vylepšit nebo upravit.“

Za vynález lobbují i Steven Tyler z Aerosmith nebo Julia Andrewsová, kdysi první dáma muzikálu s hlasovým rozsahem čtyři oktávy ztratila část zlata v hrdle po operaci před patnácti lety. Její hlas sice dál hraje ve filmech, například ve slavném Shrekovi, na zpěv to ale nevypadá. Gel z Harvardu by mohl vše změnit a vrátit ztracené pěvecké schopnosti i Rogeru Daltreymu. 

Pro start klinických testů na lidech schází lékařům jediné - peníze. Vědci a lékaři v Bostonu ovšem doufají, že se jim podaří zdroje najít brzy. Počet lidí, kterým by metoda mohla pomoci, odhadují na miliony.

USA: umělé hlasivky (zdroj: ČT24)