Když víte proč, sedí se vám dobře, říká František Stárek

Ostrava - Publicista a bývalý disident František Stárek strávil v komunistických věznicích skoro 4 roky. Za to, že vydával samizdatový časopis Vokno a organizoval koncerty a přednášky – například Ivana Martina Jirouse nebo Svatopluka Karáska. V Den obětí komunistického režimu byl hostem ostravského Klubu Fiducia.

František Stárek, v undergroundu známý jako Čuňas. Přestože ho komunisté připravili o několik let života, netrpí nenávistí.

„Lidem, kteří vědí proč a za co sedí, se sedí dobře. Jsou s tím předem smířeni. Je pravda, že mívám někdy děsivé sny, že jsem znovu v base, někdy se probudím celý upocený, ale už je to spíše sranda,“ tvrdí František Stárek. 

Propuštěný byl až v prosinci 1989, ještě na amnestii Gustava Husáka. Řadu let pak pracoval v Bezpečtnostní informační službě. Teď už několik let mapuje pro Ústav pro studium totalitních režimu československý underground.

„Teď konkrétně nejvíce pracuji na přípravě seriálu České televize, který se bude vysílat v roce 2014. Měl by zmapovat undergroundovou historii až do současnosti. Bude to podobně velké jako seriál Bigbít. Takže tam je třeba připravit hodně dokumentů, hodně materiálů jak obrazového, tak písmného,“ říká Stárek.

Uspořádat v den obětí komunismu setkání s Františkem Stárkem byl nápad dobrovolníků z Amnesty International. „Já a moji kamarádi připravujeme v Ostravě různé akce, většinou promítání. A napadlo nás pozvat pana Stárka do diskuze,“ vysvětluje dobrovolnice ostravské pobočky Amnesty International Daniela Davidová.

Program večera s Františkem Stárkem se odvíjel od filmu, který zaznamenal rozhovory s několika vězni svědomí, například Danou Němcovou nebo Jiřinou Šiklovou. Stárek ve filmu nebyl, ale odpovědi na otázky týkající se jeho věznění zodpověděl osobně.

Podle Stárka underground nepotřebuje nepřítele a tak je stále živý i dnes. Dokonce zažívá renesanci.