V Brně zahrál americký jazzový kytarista Metheny

Brno - Pohodový večer připravil v Brně pro své posluchače známý americký jazzový kytarista Pat Metheny. Se svou nově sestavenou kapelou Unity Band představil devatenáctinásobný držitel ceny Grammy především skladby z nového alba, které nese stejný název jako kapela. Zazněly například písně New Year, Roofdogs nebo This Belongs to You.

Metheny připomněl, že v Česku v minulosti několikrát hrál a rád zavítal i do Brna. Publikum mu od první skladby, kterou zahrál kytarista sám v akustickém provedení, aplaudovalo. Zájem posluchačů si vysloužil také saxofonista Chris Potter. Metheny brněnským posluchačům řekl, že kapela je pohromadě jen pár týdnů. Pro publikum byla většina skladeb nových, přesto byl sál brněnského Bobycentra vyprodaný. Jeho kapacita činí 1200 lidí. Hala byla od prvních skladeb poměrně vydýchaná, na horko upozornil v jedné z přestávek mezi skladbami i Metheny.

Unity Band tvoří čtyři výrazné jazzové osobnosti. Mezi jinými i hvězdný hráč na saxofon a basklarinet Chris Potter. Metheny již dříve uváděl, že právě Potterova hra mu dala impulz, aby po třiceti letech sestavil skupinu, jejímž stavebním prvkem bude hra na saxofon. Na albu Unity Band se Metheny vrátil k akustickému zvuku. Album má pozitivní ohlasy i u recenzentů. Brněnský koncert byl jediný v ČR. Turné Methenyho skupiny začalo v červnu v Evropě a bude pokračovat v Severní Americe až do poloviny října.

Metheny byl největší hvězdou letošní brněnské jazzové přehlídky Jazzfest. Hlavní část festivalu se uskutečnila v dubnu. V Bobycentru zahrál slavný kontrabasista Avišaj Cohen, k dalším festivalovým hvězdám patřili arménský klavírista Tigran Hamasjan, pro nějž to byla česká premiéra, a americký bubeník Brian Blade, netypicky v roli zpěváka a kytaristy. 

Pat Metheny s kapelou v Brně (zdroj: ČT24)
Vydáno pod