Azbest ve školách hygienici nenašli. Řadu z nich ale čeká rozsáhlý úklid

Brno - Zvýšený výskyt minerálních vláken zaznamenali hygienici v pěti školách v Jihomoravském kraji. Vysoké hodnoty nebezpečného rakovinotvorného azbestu ale nenaměřili nikde. Ten trápí například Zlínsko, kde kvůli němu museli uzavřít několik škol a školek. Jeho ostrá vlákna se totiž dětem a učitelům ukládají v plicích a mohou vést k rakovině či fibróze.

Brněnští hygienici naměřili v pěti školách zvýšené hodnoty minerálních vláken, především sádrovce. Nebezpečný azbest, kvůli kterému by musely být školy uzavřeny, však našli pouze v jedné škole a ve zcela minimálním množství. „Šlo o natolik nízké hodnoty, že byly sotva identifikovatelné,“ uvedla Jana Tušerová z krajské hygienické stanice. 

Ve zbylých zasažených školách se objevoval sádrovec. Ten podle hygieniků není nebezpečný. V lidském těle se rozpouští do patnácti minut. Pouze u citlivých lidí může vyvolat alergickou reakci. Postižené školy nyní čeká důkladný úklid, jenž podle hygieniků v těchto případech postačí. Navíc vedení škol doporučili častější větrání, používání bezprašných kříd a přetření zdí méně propustným nátěrem.

Ředitelé a žáci si mohou oddechnout, protože kontroly dopadly lépe než na Zlínsku. Na jaře letošního roku tam řešila problém s azbestem a jinými minerálními vlákny řada školek a škol. Hygienici, již provedli měření na šestnácti místech ve Zlínském kraji, odhalili řadu zdraví nebezpečných prostor, ve kterých denně pobývaly děti.

Kontroly na Zlínsku dopadly mnohem hůř

Například školka ve Fryštáku byla uzavřena poté, co odborníci naměřili ve vzduchu větší míru minerálních vláken a později i rakovinotvorný azbest. Děti tak zbytek školního roku strávily v náhradních prostorách. Ačkoliv dělníci před týdnem školku od azbestových vláken očistili, děti se do prostor vrátí až v září, protože budovu čekají další stavební úpravy. Prostory jsou už ale pro stavbaře bezpečné. „V posledních třech týdnech bylo v objektu provedeno pětačtyřicet kontrolních měření. Azbestová vlákna už na místě nejsou,“ uvedl před týdnem mluvčí fryštácké radnice Pavel Nášel.

Podobný osud potkal i školu v Liptále. Zde odborníci našli ve vzduchu pouze minerální vlákna. Ta se sice při vdechování také ukládají v plicích, ale nejsou tak nebezpečná jako azbest. Téměř dvě stě žáků přestěhovalo do prostor místní školky a na obecní úřad. V základní škole v Zubří se minerálních vláken zbavili originálním způsobem. Speciálním vysavačem vlákna ze stěn vysáli. Následně vymalovali. Děti se tak do školních lavic mohly vrátit velmi rychle.

Sanace postižených budov je finančně velmi náročná. Například ve Fryštáku přišla na téměř čtyři miliony korun.

Azbestová vlákna jsou obsažena v takzvaných boletických panelech, které se ve stavebnictví používaly v sedmdesátých a osmdesátých letech. Ačkoliv se od nich kvůli zdravotním rizikům upustilo, z analýzy České školní inspekce zveřejněné na konci minulého roku vyplynulo, že z azbestových desek je v tuzemsku postaveno téměř tři sta škol.

Azbest 

Je minerál, který se hojně používal ve stavebnictví k izolaci. Je totiž nehořlavý a levný. Nyní ale musí být z řady míst odstraňován, protože se zjistilo, že je silně karcinogenní. Nebezpečná jsou jeho vlákna, která mohou být vdechována. V plících se azbest zabodává do plicních sklípků a postupně může v těchto místech vznikat rakovinné bujení. Azbestová vlákna mohou způsobovat i fibrózu.

Zdroj: Wikipedie