Lidé na Moravě se nemusí bát poštípání. Komárů je málo

Brno - Obyvatelé jižní Moravy letos v létě zřejmě ušetří na repelentech a moskytiérách. Díky příznivému počasí totiž hygienici neočekávají plošné kalamity. Zvýšený počet komárů zatím evidují pouze na některých místech Břeclavska a Hodonínska.

Podle hygieniků nám v letošním roce zatím kalamita komárů nehrozí. Na většině míst v kraji se jejich počet pohybuje v hranicích normy. Může za to především počasí. „Zima byla beze sněhu a jaro suché bez záplav. Zlom nastal až v červnu. I přes vydatné srážky ale nedošlo k záplavám a zvýšení průtoku řek. Situace je tedy velice příznivá,“ uvedl hygienik Oldřich Šebesta. Natírat se repelenty zatím musí zejména lidé na Břeclavsku či v Podyjí.

Jak to vypadá v kraji?

Na většině sledovaných míst je počet komárů podprůměrný. To se týká například Strážnice, Veselí nad Moravou na Hodonínsku či Znojemska. Okolo Lednických rybníků je výskyt komárů průměrný, jen lokálně může být zvýšený. Zvýšení počtu komárů bylo zaznamenáno i v Horním lese a v Kančí oboře na Břeclavsku či v Břeclavi u zámku. Stále se ale množství pohybuje v mezích normy. V těchto oblastech doporučují hygienici používat při delším pobytu v přírodě repelenty.

Zdroj: Krajská hygienická stanice Brno

Na jižní Moravě se vyskytuje asi třicet druhů komárů. Ne všechny ale napadají člověk a sají lidskou krev. Hygienici sledují zejména kalamitní výskyty komárů, pokud byli v minulých letech útoční. Nejagresivnější je podle nich takzvaný komár tygr.

Natírat by se měli zejména lidé pohybující se okolo vody. „Ve vodní tůni o velikosti deset metrů se mohou vylíhnout tisíce až desetitisíce komárů,“ upozornil Šebesta.

Nejznámějším druhem komára u nás je komár pisklavý. Jeho samice sají mimo jiné i lidskou krev. Komáři nejčastěji pobývají okolo lužních lesů, v okolí řek a vodních ploch. V České republice jsou převážně neškodní, ačkoliv některé druhy mohou přenášet boreliózu. Chránit by se před nimi měli především lidé odjíždějící na dovolenou do tropických oblastí. Tam může být štípnutí komára až smrtelné, protože se člověk může nakazit malárií či žlutou zimnicí. Účinnou ochranou jsou moskytiéry v domácnostech, spreje či elektronické odpařovače. Údajně pomáhá také vitamin B, který komáry odpuzuje.

Zdroj: Wikipedie

Už v loňském roce byl počet komárů na jižní Moravě průměrný až podprůměrný. Nejhorší situace byla naopak v letech 2009 a 2010.

Vydáno pod