Dětem začaly prázdniny. Některé dostaly vysvědčení na lodi

Jižní Morava – Děti ze Základní školy Bakalovo nábřeží v Brně se na letošní rozdávání vysvědčení těšily víc než jindy. Z rukou svých učitelů je nepřevzaly ve třídách, ale při plavbě po Brněnské přehradě. To na základní škole na Kneslově ulici v Brně-Černovicích probíhalo všechno tradičně. Pro svoje úplně první vysvědčení si šla i Aneta Štěrbová.

V doprovodu maminky a s kytičkou v ruce šla dnes sedmiletá Aneta Štěrbová do školy. Na bezpečné přecházení rušných silnic dnes dohlížely také desítky policistů. „Konec školního roku a začátek prázdnin bývá z hlediska dopravních nehod opravdu tragický. Chceme, aby si děti, které už jsou teď netrpělivé a roztěkané, volno skutečně užily třeba u babiček, a ne v nemocnicích,“ vysvětlil význam bezpečnostní akce zástupce vedoucího dopravního inspektorátu v Brně-městě Milan Havlíček. Navíc jsou naplánované častější policejní kontroly. Dotknou se především řidičů, kteří míří na dovolené.

Ukončení školního roku spojené s dobrodružnou plavbou zažilo 50 žáků 2. a 4. třídy ze Základní školy Bakalovo nábřeží v Brně. „Vysvědčení jim předal kapitán plavidla Martin Ecler a pak s nimi vyrazil na vyjížďku pod hrad Veveří, uvedla mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Škrancová. A děti akce potěšila. “Je to výborný, že můžeme jezdit okolo a dívat se, jak to tady vypadá," podělil se o dojmy premiant třídy Adam Cileček.

NO COMMENT: Rozdávání vysvědčení ve škole a na lodi (zdroj: ČT24)

Předávání vysvědčení na lodi má v Brně mnohaletou tradici. O to, na koho netradiční ukončení školního roku čeká, mezi sebou sedm desítek základních škol soutěží v různých kláních. Loď pojme pouze padesát dětí, tedy dvě třídy.

Od křečka po dovolenou

Chodbami i třídami základních škol se od rána nesl hlahol dětí těšících se na prázdniny. Pěkné vysvědčení navíc pro mnoho z nich znamenalo nejen sladkou odměnu. Třeba Anetě Štěrbové maminka za samé jedničky slíbila křečka. „Hned odpoledne půjdeme do zverimexu. Už jsme se byli dívat, vybereme džungarského křečka. Jméno pro něj ještě nemám,“ řekla dívka. Nejčastější odpovědi dětí ale byly jiné – odměnou za školní výsledky jim bude dovolená s rodiči nebo peníze od prarodičů. „Pojedeme k moři a tam budu moct jít na různé atrakce,“ těšil se další školák.

  • Mše po předávání vysvědčení v Drasenhofenu zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3725/372490.jpg
  • Předávání vysvědčení v rakouském Drasenhofenu zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3725/372491.jpg
  • Základní škola v Drasenhofenu zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3725/372489.jpg
  • Základní škola v Drasenhofenu zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3725/372487.jpg

V rakouském Drasenhofenu české děti absolvovaly i tradiční mši

Už dvacet let navštěvují děti z Mikulova a okolí základní školu v rakouské obci Drasenhofen. „Idea společné školy vznikla před dvaceti lety, kdy jsme neměli ve škole dostatek dětí, tak jsme oslovili partnerské město Mikulov. Děti začaly jezdit k nám školním mikrobusem,“ popsal začátky bývalý starosta Drasenhofenu Hubert Bayer. Tehdy do první třídy nastoupily jen dvě děti, dnes jich jen mateřskou školu navštěvuje 18 a dalších 32 chodí do základní školy.

České a rakouské děti chodí do společné třídy a učí se v němčině, ale mají povinnou také češtinu. „Hodně mi to dalo, výborně jsem se naučila německy. Teď plánuju, že půjdu do Mistelbachu na gymnázium,“ řekla studentka Ivona Prinzová.

Právě kvůli jazyku dala do drasenhofenské školy svoje dvě děti i Barbara Zbožínková. „Jezdíme sem sice až z Brna, ale kvůli němčině nám to stojí za to. Začínali jsme už ve školce, německy mluvili oba plynule. Myslím si, že zvládají mnohem lépe než děti v Česku také matematiku nebo angličtinu,“ řekla matka.

Předávání vysvědčení zde proběhlo podle tradic křesťanské školy. Nejprve rozdávání vysvědčení, poté mše v místním kostele.