Sázavští ochotníci nastudovali komedii Pancho se žení

Sázavský Divadelní soubor Jiřího Voskovce uvedl v červnu premiéru komedie Pancho se žení. Na motivy stejnojmenného filmu Rudolfa Hrušínského ji napsal Martin Kovářík. Rozvernou hudební komedii o lásce a ranci peněz spolu s ním režíroval Oldřich Randula. O hudební doprovod se postarali Jan Rejhon a Milan Štědra, kostýmy jsou dílem Hany Šímové. S novou hrou se ochotníci v září zúčastní soutěžní přehlídky hudebních amatérských divadelních souborů Voskovcova Sázava, řekl sázavský starosta a staronový člen divadelního souboru Petr Šibrava.

„Myslím si, že je to velice povedená hra, přes prázdniny ji necháme trochu “uzrát„ a doufám, že s ní pak obsadíme nějaké pěkné místo na naší přehlídce. Budeme s ní i vyjíždět za diváky do jiných měst, byť je to scénicky poměrně náročné představení, které má velké nároky na ozvučení a osvětlení,“ dodal Petr Šibrava.

Pancho se žení
Zdroj: ČT24/Vladimír Trmal

Po smrti dlouholetého režiséra souboru Jiřího Janouška, který zemřel v roce 2010, je to první hra, kterou si sázavští ochotníci režírovali sami. A jejich kolektivním dílem je i návrh a realizace samotné scény. „Bylo to velice obtížné. Scéna je ve tvaru velké knihy, je na ní spousta rekvizit,“ popsal Petr Šibrava. Jako příklad uvedl figurínu oslíka, který se kvůli kocovině svého pána musí „rozdvojit“. Nebo kytara, jíž v afektu rozbije hostinská o jednoho z desperátů, kterého hraje právě Petr Šibrava. „Kytara je rozkládací a než mě jí přetáhne přes záda, musí ji odjistit. Při první zkoušce to ale kolegyně nevěděla a kytarou mě praštila po hlavě, měl jsem bouli ještě týden,“ smál se při vzpomínce.

Pancho se žení
Zdroj: ČT24/Vladimír Trmal

V nové hře hraje téměř dvacítka ochotníků. Za úspěchem představení jsou ale také stovky hodin práce lidí, kteří na jevišti vidět nejsou, a to výtvarníků nebo techniků. Podle Petra Šibravy nebylo vždy jednoduché dát všechny dohromady. O to víc si cení toho, že se hru podařilo nastudovat v doslova šibeničním termínu – zkoušet začali v únoru a premiéru odehráli 23. června.

Pancho se žení
Zdroj: ČT24/Vladimír Trmal

První ochotnický kroužek vznikl v Sázavě v roce 1897. O čtyři roky později už tady existovala dobře organizovaná divadelní skupina se stálými členy, která si dala jméno Sázavan. Nejprve hrávala v hostinci U Nováčků, po okupaci působila v sále U Labutě a v sokolovně. V roce 1959 byl ve městě otevřen kulturní dům, který poskytl odpovídající zázemí i místním ochotníkům.  Od roku 1977 pracoval soubor pod vedením profesionálního režiséra Čestmíra Kováře, který měl zásluhu na mimořádné kvalitě a úspěšnosti souboru. V roce 1982 se ze souboru vyčlenila skupina mladších divadelníků, která se zaměřila spíše na hudební komedie, a v roce 1989 se přejmenovala na Divadelní soubor Jiřího Voskovce. Z její iniciativy vznikla v Sázavě v roce 2000 soutěžní přehlídka amatérských hudebních divadel Voskovcova Sázava. V současnosti má soubor kolem 30 členů. Kromě novinky Pancho se žení jsou v současnosti v jeho repertoáru ještě hry Orfeus nejen v podsvětí, Louka pro dva a Ze života hmyzu.

Jaroslava Tůmová - Posázaví

Foto - Vladimír Trmal

Vydáno pod