Spory kvůli penězům od těžařů mezi politiky ve Frenštátě pod Radhoštěm

Frenštát pod Radhoštěm - Peníze z OKD způsobily rozpor mezi politiky ve Frenštátě pod Radhoštěm. OKD dalo dotaci tamnímu jezdeckému klubu na opravu kryté haly. Radniční koalici se to ale nelíbí. Má v programu likvidaci místního dolu. Radnice proto zastavila předem dohodnutý převod pozemků, které jsou pod jezdeckým areálem. Opozice ji za to kritizuje.

Hala jezdeckého klubu je už bezpečná. Ještě nedávno tady ale málem došlo k tragédii. Jeden z původních skleněných luxferů se uvolnil a spadl těsně vedle trénující dívky. Klub potřeboval peníze na výměnu oken, většina sponzorů však potřebnou částku poskytnout nemohla. „Tak jsme oslovili OKD, ti se přijeli na to podívat, viděli tento havarijní stav a vyhověli naší žádosti,“ řekl předseda TJ Slovan Frenštát pod Radhoštěm Čeněk Šrubař. Za čtyři sta tisíc korun však vedení OKD žádalo protislužbu. Součástí dohody je vyvěšení celkem šesti poutačů s logem těžařů v areálu jezdeckého klubu. Pro radniční koalici je to jako červený hadr na býka. „Koncepce našeho města je jednoznačná: nechceme ve Frenštátě těžební aktivity,“ vyjádřila se zastupitelka města Petra Šmajstrlová. Stalo se tak právě v době, kdy radnice bojuje za demolici budov na povrchu dolu. Postup klubu proto vyvolal nesouhlas na straně města. Na jaře totiž zastupitelé schválili záměr převést zdarma tělovýchovné jednotě pozemky v jezdeckém areálu. Kvůli poutačům těžařů koaliční politici rázem otočili a převod pozemků zastavili.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Opozice sice s dotací nesouhlasí, radikální postoj radnice ale nesdílí. Záměr bezúplatného převodu budou zastupitelé znovu řešit v září. Vedení města však již naznačuje, že jediné, o čem je nyní ochotné jednat, je pouze pronájem pozemků.