Zloději na Novojičínsku se zaměřili na včely

Nový Jičín - Policisté na Novojičínsku bojují s novým fenoménem: neznámí zloději tam začali systematicky krást včelí úly i s včelami. Během dvou dnů už takto okradli pět včelařů. Ti si řádění zlodějů vysvětlují letošním nedostatkem včel. Po dlouhých a tuhých mrazech je totiž včel méně. Prudce tak stouply ceny medu.

Po chovatelích skotu, prasat a ovcí jsou na Novojičínsku nově v ohrožení i včelaři. Jedním z nich je Miroslav Škvarek. Včelám se věnuje už deset let. Během jediné noci přišel o kus svého života. Podle včelařů je jisté, že je okrádá profesionál, který ví, jak se stokilovým úlem s 60 tisíci včelami zacházet. „Bylo to odebráno poměrně slušně, nebyly rozházeny úly, kryty. uteplivky, všechno bylo pěkně uložené,“ popsal okradený Miroslav Škvarek.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

O úly s včelami přišly i další čtyři včelaři z Novojičínska. V těchto dnech navíc stáčejí první med. Z jednoho úlu je až sto kilo medu a jeho cena letos vyrostla o téměř polovinu. „Pachatelé se svým jednáním dopustili trestného činu krádeže, za to jim hrozí až dva roky testu odnětí svobody,“ vyjádřil se mluvčí PČR Nový Jičín Petr Gřes. Okradení včelaři neztrácejí naději, že své úly ještě uvidí. Tvrdí, že ten svůj každý z nich bezpečně pozná. Například podle nezaměnitelných ocejchovaných monogramů.