Letní dopravní uzavírky mění jízdní řády

Brno – Se začátkem července se na řadě míst po celé jižní Moravě i Zlínském kraji začalo pracovat na opravách silnic, železničních nebo tramvajových kolejí. Cestující tak na řadě míst čekají zdržení. Kvůli opravě kolejí například do konce srpna brněnským Mendlovým náměstí neprojedou tramvaje. Četnost linek bude navíc tradičně omezena kvůli letním prázdninám.

Brno

Mendlovo náměstí

Od 2. července až do 31. srpna potrvá výluka tramvají na Mendlově náměstí. Změna se dotkne jízdních řádů linek 1, 3, 5, 6 a 11, po dobu prázdnin bude úplně mimo provoz linka 7.

Linka 1 jede v úseku Nové sady – Vozovna Komín obousměrně odklonem ulicemi Husova – Veveří – Minská – Horova, kde nahrazuje linky 3 a 11. Linka 3 jede o prázdninách pouze v úseku Židenice, Stará osada – Česká a dále odklonem ulicí Pekařskou do smyčky Mendlovo náměstí (zde nahrazuje odkloněné linky 5 a 6). Linky 5 a 6 jsou v úseku Moravské náměstí – Poříčí odkloněny přes Rašínovu – Masarykovu – Hybešovu – Václavskou. Linka 11 jede v úseku Lesná, Čertova rokle – Česká a poté odklonem přes Pekařskou na Mendlovo náměstí. Mimořádná tramvajová linka x1 je nasazená na trase Mendlovo náměstí – Bystrc, Rakovecká.

Výluka na Mendelově náměstí
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Pálavské náměstí

Od 30. července do konce srpna budou čekat komplikace i na cestující směřující k Pálavskému náměstí. Bude tam pokračovat druhá etapa rekonstrukce, která obsáhne severní část náměstí a komunikaci spojující Pálavské náměstí s ulicí Žarošickou. Trolejbusové linky 25 a 26 mají zkrácenou trasu, linka 27 bude přes léto úplně mimo provoz. Náhradní dopravu zajišťuje mimořádná autobusová linka x27.

Dornych

Na ulici Dornych v úseku Úzká – Zvonařka technický stav kolejového svršku způsobuje zpomalení dopravy. Dvacetikilometrová rychlost, jíž smějí tramvaje jet, negativně ovlivňuje kromě tramvajové dopravy i silniční, která vede po stejné ulici. Opravy budou trvat od 30. července do konce srpna. Linka 9 pojede pouze do zastávky Úzká. Linka 12 bude naopak zcela mimo provoz. Mezi Technologickým parkem a zastávkou Geislerova ji nahradí linka 13, do Komárova pojedou autobusy 40, 48, 63, 67 a autobus x12.

Aktuální informace o výlukách a náhradních spojích najdete na stránkách Dopravního podniku města Brna.

Tramvajové linky v centru Brna
Zdroj: ČT24/DPMB

Zastávka u Brna – Náměšť nad Oslavou

Od 21. července do 3. srpna potrvá oprava mostu mezi Zastávku u Brna a Rapoticemi a také tunelu mezi Střelicemi a Moravskými Bránicemi. Většinu vlaků jedoucích z Brna do Náměště nad Oslavou nahradí autobusy.

Nikolčice - Hustopeče

Kvůli opravě povrchu vozovky je uzavřená silnice mezi Kurdějovem a Hustopečemi v obou směrech. Objížďka potrvá do 21. srpna.

Vítonice - Prosiměřice

Dopravní komplikace čekají také řidiče mezi obcemi Prosiměřice a Vítonice na Znojemsku. Silničáři tam na místě poškozeného mostu staví nový.

Zlín

Komplikace čeká letos v létě také návštěvníky zoologické zahrady v Lešné. Průjezd Štípou, jednou z nejvyužívanějších příjezdů k zoo, má být uzavřený. Přesný termín dokončení prací zatím není známý. Objízdná trasa povede přes Kostelec.

Otrokovice – Vizovice

Od úterý 3. července do 10. července potrvá výluka na železnici mezi Otrokovicemi a Vizovicemi, kudy vlaky týden neprojedou kvůli stavbě přejezdu v Malenovicích. Náhradní dopravu zajišťují autobusy. Cestující ale musí počítat s delším cestováním.

Výlukový jízdní řád najdete na webu Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje.

Zdounky - Koryčany

Silnice mezi Zdounkami a Koryčanami, která je v katastrofálním stavu, se po letech konečně dočká rekonstrukce. V pondělí 2. července začnou práce na křižovatce u Zástřizel, jejich konec je naplánovaný na 12. srpna. Objízdná trasa povede přes Chvalnov.

Cetechovice – Chvalnov

Jakmile skončí opravy u Zástřizel, přesunou se silničáři na silnici mezi Cetechovice a Chvalnov. Objízdná trasa povede přes Zdounky, Troubky a Litenčice. Uzavírka potrvá do 13. srpna do 12. září.