Pospíšila nahradí Blažek, Klaus ho jmenuje v úterý

Praha - Novým ministrem spravedlnosti bude místopředseda ODS Pavel Blažek. Podle informací České televize ho prezident Václav Klaus jmenuje v úterý dopoledne na návrh premiéra Petra Nečase. Premiér už v neděli avizoval, že nový ministr bude muset být jmenován nejpozději v úterý, neboť prezident ve středu odjíždí do zahraničí. TOP 09 v souvislosti s nástupem Blažka považuje za zásadní to, aby měl nejvyšší státní zástupce svobodu v personálních rozhodnutích.

Pospíšil byl z vlády odvolán ve středu, premiér krok zdůvodnil jeho neschopností vyrovnat se s rozpočtovými škrty. Podle Pospíšila ale mohlo být skutečným důvodem chystané jmenování Lenky Bradáčové do funkce pražské vrchní státní zástupkyně.

Nepříliš výrazný místopředseda ODS Blažek je vzděláním právník a působil jako advokát. S Nečasem ale v minulosti neměl dobré vztahy. Předseda ODS mu v roce 2010 vyčítal, že podpořil uzavření koalice s ČSSD v Brně. Nečas pak podle Blažka nařídil jeho odvolání z dozorčí rady Lesů ČR. Brněnský politik naopak Nečasovi vytýkal špatnou komunikaci ve straně.

Pavel Blažek (1969) vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, na stejné škole absolvoval i doktorandské studium. Od roku 1996 je advokátem. Politickou kariéru začal budovat v roce 1998, kdy vstoupil do ODS a stal se členem zastupitelstva městské části Brno-střed. Od roku 2002 je i členem Zastupitelstva města Brna, od roku 2010 radním (byl jím již v letech 2002 až 2006). V roce 2010 zvolila ODS Blažka jedním ze svých místopředsedů. Je ženatý, má dvě děti.

  • V 90. letech Blažek 17 měsíců zastupoval stát ve sporu se společností Diag Human.
  • V listopadu 2009 ho předseda ODS Mirek Topolánek označil jako jednoho z možných nástupců. Blažek tehdy řekl, že předsednické ambice nemá.
  • Jako místopředseda ODS měl mít na starost vnitřní chod strany, podle jeho vyjádření z února 2011 však řízení postupně převzal sám předseda Petr Nečas. I další občanští demokraté neoficiálně přiznávali, že Blažek na chod strany v podstatě nemá vliv. V současné době vnitřní záležitosti ODS řídí především místopředseda Pavel Drobil.
  • Po komunálních volbách v roce 2010 se Blažek stal jedním z tvůrců velké koalice ODS a ČSSD na brněnském magistrátu. ODS přitom mohla jít do pravostředové koalice a mít post primátora. Postup brněnské organizace kritizoval i Petr Nečas.

Podle komentátora Hospodářských novin Jindřicha Šídla to bude mít Blažek jako nový ministr velmi těžké. Jedním z jeho prvních úkolů bude jmenování nového vrchního státního zástupce v Praze. „Fakticky se dostal do situace, kdy asi nemůže nejmenovat Lenku Bradáčovou… Očekávám, že návrh potvrdí, protože nemá mnoho dalších alternativ,“ domnívá se Šídlo.

V rozhovoru pro ČT mimo jiné řekl, že Blažek měl být novou nadějí pro ODS. Jako místopředseda ale nebyl poslední dva roky prakticky vidět. Podle Šídla proto jeho jmenování na post ministra může souviset i s tím, že na konci roku se koná kongres ODS: „Bude se odehrávat po krajských volbách, kde ODS nemůže doufat v žádný velký úspěch. Myslím, že to souvisí s nějakými vnitrostranickými koalicemi a situací před kongresem.“

Komentář Jindřicha Šídla (zdroj: ČT24)
Vydáno pod