Na spory původních a nových majitelů doplácí renesanční zámek

Jaroslavice – Krásný zámek v malé obci Jaroslavice na Znojemsku se nachází v obtížné situaci. Vedení obce ho prodalo soukromníkovi. Dcera původních majitelů se ho ale dlouhých osm let snažila získat zpět. Nedávno zemřela a nikdo neví, zda se spory potáhnou dál nebo zámek konečně někdo získá.

Dcera původních majitelů Felicitas Spee se snažila dlouhé roky získat zámek zpět. Podávala jednu žalobu za druhou. Soud je ale odmítal, protože Spee nikdy nezaplatila soudní poplatky. Minulý rok ovšem ve Spojených státech zemřela. Nyní vedení obce i nový majitel čekají, zda se někdo z potomků dědičky bude soudit dál či zda tím celá kauza skončí. „Vede se už třetí kauza. Dvě jsem zatím vyhráli,“ řekl starosta Jaroslavic Petr Zálešák (ČSSD).

Obec Jaroslavice nacházející se v blízkosti rakouských hranic by nějaký posun v celé záležitosti uvítala. Ačkoliv vedení obce zámek prodalo, peníze z prodeje zatím nevidělo. Nový majitel totiž čeká na rozhodnutí soudu. Přesto už si plánuje, co bude dělat, pokud mu soud vlastnictví potvrdí. „Jsem pro to, abychom v zámku vytvořili kulturní centrum. Plánujeme, že tam příští rok v červnu otevřeme muzeum,“ uvedl nový majitel zámku Sigurd Markus Hochfellner.

Důkazem toho, že zámek postupně začíná ožívat, je i nedávný koncert rakouské a české dechové hudby, který Hochfellner uspořádal. „V Jaroslavicích jsem se narodila a za posledních osmdesát let se na zámku nic takového nedělo,“ uvedla jedna z návštěvnic koncertu.

Kvůli sporům je krásný zámek pro návštěvníky zatím uzavřený (zdroj: ČT24)

Vyřešení celé kauzy ale ještě nějakou dobu potrvá. Nikdo totiž zatím nedokáže odhadnout, kdy bude ve Spojených státech vyřízeno dědictví po zesnulé Spee. Podle jejího právníka se ale letos posun ve sporu čekat nedá.