Evropský pohár ručních kol v Lounech

Neskutečné horko, tradičně skvělá atmosféra a dokonce i traťový rekord! To byl již desátý ročník Evropského poháru ručních kol (EHC 2012), který se uskutečnil v sobotu 30. června v Lounech a okolí. V jubilejním ročníku se na start postavila téměř stovka závodníků z Čech a dalších dvanácti zemí Evropy.

Nejdříve byla na pořadu dopolední časovka na 15 km z Loun do Počedělic a zpět. Letošní výborné výsledky časovky byly korunovány i traťovým rekordem, když Polák Rafal Wilk z GTM Mobil Start Szczecin zajel trať pod 23 minut, přesněji 22:45.99, neuvěřitelný čas v téměř tropickém počasí! A závodnicí si velice pochvalovali i podporu diváků na trati časovky, zvláště na otočce v Počedělicích.

Součástí poháru byla i vložená „lidová“ jízda na všem co má kola a jeden ze závodů Českého poháru koloběžek. Jelo se na okruhu odpoledního kritéria a na prvních třech místech se umístili tři nejlepší koloběžkáři Českého poháru, tentokrát v tomto pořadí – Jan Vlášek (Ultima Klap Team), Ladislav Provod a Marek Kadlec (oba PSP KK Plzeň). Všichni zdolali devět okruhů v délce 2,06 km pod 35 minut. Na stejném okruhu se odpoledne jelo i kritérium ručních kol, a to podle druhu postižení. Ani únava z dopolední časovky a ani úmorné vedro nebylo překážkou k dobrým časům.

Na několika místech bylo závodníkům dopřáno i od diváků vodní osvěžení, zvláště milá byla vodní sprcha ze Základní školy J. A. Komenského. Myslím, že je na místě moc poděkovat všem sponzorům a dobrovolným pořadatelům, bez jejichž podpory a pomoci by se jen těžko závod EHC uskutečnil.

Ladislav Bába, Louny