Olomouc zavádí odtahy automobilů

Olomouc - Od prvního července hrozí řidičům, kteří v Olomouci zaparkují na špatném místě, odtažení jejich auta. Magistrát se tak rozhodl vyřešit dlouhodobě špatnou situaci s parkováním ve městě. Auta často překáží v průjezdu tramvajím nebo hasičským vozům.

O tom, zda se na místo požáru nebo k dopravní nehodě dostanou hasiči nebo zdravotníci včas, mohou rozhodovat vteřiny. V některých případech ale musí záchranáři řešit, jak se k zásahu vůbec dostat, protože jim v průjezdu brání špatně zaparkovaná auta. „Hasiči se setkávají hlavně na sídlištích s přeplněnými parkovišti, je zde problém pro průjezd hlavně těžké techniky,“ potvrdil mluvčí HZS Olomouckého kraje Zdeněk Hošák. S průjezdem ulic mají v Olomouci problémy ale i tramvaje. Největší problémy se špatně zaparkovanými auty řeší dopravní podnik hlavně v historickém centru Olomouce. Auta zde tramvajím překáží i několikrát týdně. „Pokud nelze tramvají projet, tak musíme vypravit náhradní autobusovou dopravu,“ uvedla mluvčí DP Magdaléna Kopřivová. I proto se olomoucký magistrát rozhodl situaci rázně řešit: najal si soukromou firmu, která špatně zaparkovaná auta bude odtahovat na záchytné parkoviště.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

O jednotlivých odtazích budou přímo na místě rozhodovat policisté. Nové opatření se zatím nebude týkat vozidel, která pouze brání čištění ulic. „V žádném případě se nebude jednat o hromadnou represi. Vždy se bude jednat pouze o vozidla, která budou zaparkována tak, že nebude možné projet vozy městské hromadné dopravy, či integrovaného záchranného systému,“ vyjádřila se mluvčí Městské policie Olomouc Magda Václavíková. Odtažená auta budou končit na odstavném parkovišti v městské části Hodolany. Neukázněný řidič zaplatí za odtah 2400 korun. Strážníci jej navíc mohou pokutovat až dvoutisícovou pokutou za špatné parkování.