Palírnám už začala sezóna. Pálí se třešňovice i jahodovice

Zlínsko - S prvními prázdninovými dny začala palírnám nová sezóna. Drobní pěstitelé už začínají svážet svoji úrodu třešní, višní a meruněk, aby si vytvořili zásoby ovocných pálenek. Že by se ale začínalo tak brzy, minimálně v pálenici v Lipové u Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku nepamatují.

Pavlína Ondroušková z Vítonic se s dcerami cestou na koupaliště zastavila v palírně, aby paličům předala kvas z nasbíraných višní. Až se bude vracet od vody, bude z něho poctivý padesátiprocentní alkohol. „Jak už je kvas hotový, tak se musí vypálit. Není na co čekat, protože hrozí překvašení,“ vysvětlil zaměstnanec Pálenice Lipová Radek Krutil.

Právě kvas z višní, třešní, meruněk, nebo dokonce jahod přivážejí pěstitelé do palíren nejdříve. Později pomyslnou štafetu přebírají hrušky a jablka. Úplně na závěr přichází na řadu švestky. Právě o úrodu švestek letos mají Vizovičtí největší strach. Zatímco vloni stromy na 50 hektarech urodily 250 tun švestek, letos budou zemědělci šťastní za polovinu. V květnu totiž do sadu přišel mráz, pěstitelé naměřili dokonce minus šest stupňů. „Když přišel mráz, tak šel vlastně z doliny. Na těch vrchních partiích švestky zůstaly,“ řekl výrobně-technický ředitel firmy Rudolf Jelínek Jiří Koňařík.

NO COMMENT: Začala sezona pálení ovoce (zdroj: ČT24)

V ČR je činných téměř 470 pálenic, povolení byla vystavena pro zhruba 640. Zhruba 30 procent pálenic je v Čechách a zbytek na Moravě, nejvíce na Uherskohradišťsku. Pěstitelské pálení se rozběhne nejpozději v srpnu. O tom, jak dlouho sezóna potrvá, rozhodne počasí.

Společnost Rudolf Jelínek expanduje v Chile. Sází vlastní hruškový sad

Vizovická hruškovice Williams už od roku 2007 nevzniká v českých palírnách, ale naopak až v dalekém Chile. Tehdy firma Rudolf Jelínek koupila za jeden milion eur závod na výrobu ovocných destilátů. Dosud odrůdu Williams od tamních pěstitelů vykupovala, teď firma začíná připravovat výsadbu hrušek i ve vlastních sadech na rozloze 170 hektarů.

Nejprve vznikne sad o velikosti 140 hektarů nedaleko závodu ve městě Quillón. Do budoucna vlastní produkcí společnost pokryje polovinu potřeby ovoce pro výrobu hruškovice. „Hlavní výhodou pěstování vlastního ovoce je i možnost přesně sledovat zrání hrušek a stanovit optimální okamžik sklizně tak, aby výsledný destilát byl co nejaromatičtější a nejlahodnější. To při výkupu ovoce z cizích zdrojů není někdy možné,“ poznamenal ředitel pro export Martin Déva. Podle něj se pěstování a výroba výsledného destilátu v Chile vyplatí. „Když vezeme výsledný produkt – koncentrovaný sedmdesátiprocentní destilát, tak náklady nejsou značné,“ dodal.

Likérka vysadila také v Česku vlastní švestkové sady. Většinu ovoce ale dováží z balkánských zemí, protože produkce tuzemských pěstitelů pro její výrobu nestačí.