AVÍZO: Karel IV. stráví „Noc“ na Křivoklátě

Ve čtvrtek 5. července a v pátek 6. července se na hradě Křivoklát uskuteční představení muzikálu Noc na Karlštejně. Začátky představení jsou oba dny od 20:30 hodin.

Ploskovice: 900 diváků, vyprodáno. Střekov: 1400 diváků, vyprodáno. Mníšek: 2x300 diváků, vyprodáno. Taková je bilance čtyř červnových repríz muzikálu Noc na Karlštejně. Nyní slavné divadelní představení, v němž se sedm let na jednom jevišti scházejí poberounští profesionálové s ochotníky, míří na hrad Křivoklát.

Sedm let už soubor složený z profesionálů i ochotníků, kteří jsou doma v kraji kolem dolního toku řeky Berounky, uvádí unikátní  divadelní představení NOC NA KARLŠTEJNĚ.  Za tu dobu výkony Vladimíra Čecha, Pavla Vítka, Jana Rosáka, Petra Jančaříka, Štěpána Raka, jeho syna Matěje, dobřichovických a řevnických ochotníků i poberounských starostů obdivovalo na dvacet tisíc nadšených diváků. Další čtyři tisíce už „Noc“ viděly v šesti letošních reprízách – na hrad Střekov se na ni přišlo podívat rekordních čtrnáct set návštěvníků!

Z představení na hradě Střekov v Ústí n. L.
Zdroj: ČT24/Miloslav Frýdl


Původní verze muzikálu, v němž znějí všechny skladby známé ze stejnojmenného filmu, se na nádvoří romantického zámečku v Dobřichovicích u Prahy premiérově hrála v létě 2006. Zaznamenala obrovský úspěch – všechny reprízy byly dopředu vyprodané, takže se muselo několik představení přidávat. V roce 2007 soubor Noc na Karlštejně uvedl znovu, tentokrát v rámci dvoudenního Královského průvodu z Prahy na.

Od té doby uvádějí poberounští ochotníci i profesionálové Noc na Karlštejně každé léto, dávno už ovšem nejen u Berounky. Zájem o ni mají diváci doslova po celé republice – letos se hrálo či ještě bude hrát na zámcích v Ploskovicích, Kamenici nad Lipou, Polné u Jihlavy, Mníšku pod Brdy, na hradech Střekov a Křivoklát i na tvrzi Orlice v Letohradě.

V hlavních rolích se opět objeví známé a populární tváře – císaře Karla IV. si zahraje moderátor Vladimír Čech. Ten dokonce přímo při představení na hradě Křivoklát oslaví své jedenašedesáté narozeniny. V roli vévody bavorského Štěpána exceluje Jan Rosák, Peška opět ztvární zpěvák Pavel Vítek (v alternaci s muzikálovým kolegou Lumírem Olšovským), krále cyperského „živel“ Petr Jančařík či senátor Jiří Oberfalzer, postavy vypravěče se zhostí brilantní kytarista Jan Matěj Rak.

Doplní je ostřílení a mnoha rolemi prověření ochotníci – Monika Vaňková v roli císařovny Alžběty, Pavla Švédová v roli Aleny, Karel Král v roli purkrabího, Petr Říha v roli arcibiskupa Arnošta z Pardubic, jeho žena Alena v roli hofmistryně Ofky. Kostým zbrojnoše obleče ministr zemědělství Petr Bendl, sbor manů bude sestaven z několika starostů poberounských obcí, respektive měst. Spolu s herci a zpěváky vystoupí šermíři a metači ohně, chybět nebude ani koza či kůň.

Miloslav Frýdl, Berounsko

Fotografie jsou z představení na hradě Střekov v Ústí nad Labem.

Vydáno pod