Revitalizace Ostravice

Lidé v Ostravě se mají na co těšit. Omlazovací kůra za 600 milionů korun změní řeku Ostravici k nepoznání. Její okolí ozdobí pláže i visuté vyhlídkové galerie se skleněnou podlahou. Ostravici budou také lemovat cyklostezky, které mají vést až do Beskyd. Dlouholetý sen se splní i vodákům. Staví se tu pro ně přístav s loděnicí.

Úpravy břehů a koryta řeky Ostravice jsou v plném proudu. Nejdříve je ale zapotřebí řeku vyčistit od usazenin, aby voda lákala ke koupání. Odtěžení sedimentů bude nákladné. Přijde na 380 milionů korun. Poskytne je ministerstvo financí.
„Po dokončení všech prací tato část města bude vypadat nádherně a Ostravané si ji skvěle užijí,“ říká Andrea Vojkovská, tisková mluvčí Magistrátu města Ostravy.
Půjde-li vše podle plánu, přístav s loděnicí bude hotov k 1.4. příštího roku. To je i den, kdy začíná další vodácká sezona.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)



Projekt nezapomíná ani na místní živočichy. Obojživelníci tu najdou místa pro rozmnožování, ještěrky kamenné náspy pro odpočinek a ptáci se budou moci schovat v budkách. Podobné úpravy čekají v budoucnu i další ostravskou řeku Odru.

Vydáno pod